BĂRBAȚII CU “BURTĂ DE BERE” AU CREIERUL MAI MIC

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Loughborough, citați de descopera.ro, susțin că bărbații cu “burtă de bere” au creierul... mai mic! Ei au descoperit că grăsimile corporale suplimentare, în special în jurul taliei, sunt legate de contracția creierului.

“În studiul nostru, am calculat obezitatea participanților, prin măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) și a raportului talie-șold. Rezultatele au arătat că cei cu dimensiuni mai mari, în ambele cazuri, au avut cel mai mic volum al creierului.

Cercetările de până acum au legat contracția creierului de declinul memoriei și de un risc mai mare de demență, dar nu au urmărit și dacă grăsimea corporală suplimentară este protectivă sau dăunătoare pentru dimensiunea creierului. Studiul nostru a analizat, însă, un grup mare de oameni și a constatat că obezitatea, în special cea din jurul taliei, este legată, de asemenea, de contracția creierului.

În cadrul studiului, am analizat 9.652 de persoane, cu o vârstă medie de 55 de ani. Din acest grup, 19% au fost găsiți ca fiind obezi. Am măsurat IMC, raportul talie-șold și greutatea totală a organismului și am studiat participanții cu privire la starea lor de sănătate.

Apoi, am folosit scanări RMN pentru a determina volumul creierului pentru materia și volumul creierului alb și gri, în diferite regiuni. Materia cenușie conține majoritatea celulelor nervoase ale creierului și include regiuni ale creierului implicate în autocontrol, controlul mușchilor și percepția senzorială. Materia albă conține legături de fibre nervoase, care conectează diferite regiuni ale creierului.

În timp ce studiul nostru a constatat că obezitatea, în special în jurul mijlocului, a fost asociată cu volume mai mici ale creierului de materie cenușie, este neclar dacă anomaliile din structura creierului conduc la obezitate sau dacă obezitatea duce la aceste schimbări în creier. Însă, am găsit, în mod sigur, legături între obezitate și contracție, în anumite regiuni ale creierului”, explică oamenii de știință britanici.

 

Lasă un comentariu