LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 23 ianuarie, tema dezbătută în cadrul activității de la Casa Iancului a constituit-o “Unirea lui Cuza”, seria vorbitorilor fiind deschisă de dl prof. drd. Simion Bui, cu o comunicare extrem de concentrată și bine structurată despre personalitatea domnitorului Cuza, cum anume a fost propus și ales domn în cele două provincii românești, însemnătatea reformelor sale pentru perioada de constituire a României moderne, cauzele înlăturării sale, totul cu citate din documentele vremii folosite ca argument istoric.

Într-un material inedit și extrem de interesant, prof. Mihai Monoranu a abordat o temă mai puțin cunoscută, și anume, începuturile diplomației moderne din timpul lui Cuza. Ca modalitate de prezentare, ne-a făcut cunoscute însemnările lui Vasile Alecsandri, cel trimis de către domn într-un turneu prin principalele țări europene, pentru a stabili și reface unele contacte diplomatice cu țările vizitate, ca și pentru a face cunoscută poziția noastră în diferite probleme.

Doamna prof. Florica Perțe ne-a surprins cu date despre “istoria tricolorului”, însemn instituit de Cuza ca Drapel Național, vorbitoarea citindu-ne conținutul Ordinului de Zi pe unitate (septembrie1863) dat de Cuza, atunci când armata a primit acest prim drapel de luptă al său. În cuprinsul Ordinului se spunea printre altele: “acest drapel este Romania (...). El este udat cu sângele tuturor strămoșilor noștri (...). El este familia și casa fiecăruia - prezentul, trecutul și viitorul nostru, al tuturor, simbolul devotamentului armatei (...), onoarea și virtutea soldatului român”.

Au susținut eseuri pe tema dată: Mircea Dorin Istrate, Mihaela Rașcu, Emilia Albu, iar poeții: Iosif Albu, Dorian Marcoci, Silviu Rațiu, Marian Balea au citit din creațiile proprii.

Lasă un comentariu