DACĂ ROMÂNIA NU RESTITUIE TAXA AUTO ÎN DOUĂ LUNI, COMISIA EUROPEANĂ VA FACE PLÂNGERE LA CURTEA DE JUSTIȚIE A UE!

Comisia Europeană (CE) a decis joi, 24 ianuarie 2019, să trimită României un aviz motivat, din cauză că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre, percepute în mod necuvenit.

“CE îndeamnă România să respecte legislația Uniunii Europene în ceea ce privește rambursarea taxelor de înmatriculare a autoturismelor, percepute în mod necuvenit, în următoarele două luni.

Normele românești privind restituirea taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității.

Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, CE poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE”, subliniază reprezentanții CE.

Reamintim că, în luna decembrie a anului trecut, Ministerul Finanțelor Publice a amânat cu 6 luni termenul de rambursare a taxelor auto, motivând măsura prin volumul mare de cereri înregistrate, astfel:

“Luând în considerare că termenele limită instituite pentru restituirea de către organele competente a sumelor cuvenite contribuabililor nu pot fi respectate datorită volumului mare de cereri înregistrate, ceea ce poate conduce la afectarea bugetelor organele fiscale competente care realizează operațiunile de restituire prin creșterea cuantumului dobânzilor calculate, și, implicit, la afectarea colectării veniturilor bugetare, respectiv a execuției bugetare, este necesară prelungirea termenelor până la care se va realiza restituirea către contribuabili a taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule.

Astfel, banii pentru taxa auto vor fi restituiți până pe 30 iunie 2019, conform următorului calendar: pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2019; pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 - 30 iunie 2019, iar sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017 cu modificările și completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019”.

Lasă un comentariu