ASPIRINA ADMINISTRATĂ ZILNIC, RISC DE HEMORAGIE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford, citați de descopera.ro, susțin că administrarea în fiecare zi a aspirinei pentru prevenirea crizelor cardiace și a atacului vascular cerebral (AVC) la persoanele sănătoase are, într-adevăr, beneficii, însă acestea sunt diminuate de o creștere semnificativă a riscului de hemoragie.

“În timp ce în Statele Unite ale Americii medicii prescriu o doză mică de aspirină persoanelor sănătoase cu vârste între 50 și 60 de ani pentru prevenirea bolilor cardiace, în Europa cardiologii fac acest lucru doar dacă apare o problemă medicală la inimă.

Aspirina subțiază sângele și previne formarea cheagurilor pe artere. Însă, un sânge prea fluid crește riscul de hemoragie. Prin urmare, ce fel de pacienți ar trebui tratați zilnic cu aspirină și care nu?

Astfel, pentru persoanele care au suferit un atac vascular cerebral sau un infarct de miocard, în mod evident, beneficiile administrării aspirinei depășesc riscurile. Ce se întâmplă, însă, cu ceilalți, pacienții sănătoși?

Potrivit cercetării noastre, pe de o parte, aspirina reduce riscul de criză cardiacă și AVC în cazul persoanelor cu antecedente medicale, pe de altă parte, crește riscul de hemoragie gravă, în special la nivelul intestinelor, în cazul persoanelor sănătoase.

De asemenea, aspirina nu are niciun impact asupra mortalității. Pentru persoanele cu o stare bună de sănătate, beneficiile reduse ale aspirinei pentru prevenirea AVC și a crizei cardiace sunt contrabalansate de o creștere a riscului hemoragic.

În concluzie, medicii ar trebui să recomande aspirina de la caz la caz, în funcție de alte riscuri ale pacienților. Foarte important de remarcat este faptul că, în studiul nostru, nu am găsit nicio legătură între aspirină și reducerea numărului de cancere”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu