ÎN CURÂND, LA TÂRGU-MUREȘ, LUMEA, ÎN CULORILE COPILĂRIEI...

Distribuie pe:

Sub genericul “Tonitza - imagini ale copilăriei”, aproape 100 de lucrări ale celebrului artist - picturi și grafică, fac parte dintr-o expoziție unicat la nivel național, inițiată de Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș, la alcătuirea căreia au contribuit 12 instituții muzeale și biblioteci din țară și peste 30 de colecționari privați.

Vernisajul va avea loc în ziua de 1 martie, expoziția fiind deschisă până la 1 iunie, la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii, a anunțat directorul Muzeului Județean, Soos Zoltan, citat de agerpres.ro.

Expoziția va cuprinde 150 de exponate, iar pe lângă lucrările lui Tonitza, care reprezintă peste 75%, vor fi prezentate și o serie de lucrări - pe tema copilăriei - aparținând unor artiști celebri.

“Proiectul a pornit de mai bine de un an și a avut ca punct de pornire achiziționarea de către Muzeul Județean Mureș a lucrării lui Nicolae Tonitza - Odaia copiilor. De acolo s-a născut ideea unei expoziții mai ample, care să arate ceea ce găsim în perioada interbelică, legat de imaginea copilăriei, o idee care a fost găsită de colegii de la Secția de Artă, fără de care nu ne-am afla aici”, a detaliat Soos.

Potrivit istoricului de artă Cora Fodor, expoziția este inedită prin faptul că nu întrunește doar picturi și grafică realizate de Nicolae Tonitza, ci și lucrări ale unor artiști contemporani cu Tonitza, dar și material documentar, fotografii și cronici ale artistului: “Va fi o secțiune de material documentar, materiale audio din arhiva Radio România, cu mărturii ale celor care au îndrăgit creația lui Tonitza. Vom mai avea o sală cu jucării de epocă, provenite din colecția Marian Spătariu din Brașov, va cuprinde, de asemenea, o încăpere aparte dedicată jocurilor pentru copii (...) De această dată, am încercat o posibilitate să ne apropiem tactil de lucrările din expoziție. Expoziția va fi amenajată pe secțiuni și va fi amenajată în cinci săli (...) Va fi și o animație a lucrărilor lui Nicolae Tonitza, care a ilustrat prima ediție a cărții lui Cezar Petrescu, Fram, ursul polar. Am încercat să aducem în contemporaneitate acest amănunt și vom avea și o animație a acestor ilustrații”, a declarat Cora Fodor, menționând, totodată, că valoarea lucrărilor expuse este de peste patru milioane de lei, mai notează sursa citată.

 

Lasă un comentariu