BIBLIOTECA TELEKI, O ADEVĂRATĂ BIJUTERIE A ORAȘULUI!

Distribuie pe:

Am discutat cu doamna Klara Lazok, șef birou, care ne-a oferit aceste date cu adevărat prețioase.

“Biblioteca Teleki, fondată de contele Teleki Sámuel în 1802, este o bibliotecă de carte veche care așteaptă la sala sa de lectură cercetători de istorie și științe umanistice, studenți și istorici locali, iar în același timp deser-vește acei 12.000 de turiști care vin să viziteze expoziție perma-nentă de carte veche. Pentru grupuri se oferă ghidaj din partea biblio-tecarilor care lucrează aici,

iar vizitatorii individuali au la dispoziție infocarduri în limbile română, maghiară, engleză la fiecare vitrină. Pentru a aprofunda și mai mult această interacțiune cu Cartea, anual pregătim pentru public câte două expoziții temporare de carte veche pe diferite tematici.

Biblioteca Teleki-Bolyai deține în jur de 200.000 de cărți.

Majoritatea cărților sunt scrise în limba latină, greacă, germană, franceză, engleză, maghiară și română, dar și în alte limbi europene și chiar în limbi asiatice.

În același timp, la Biblioteca Teleki-Bolyai se organizează activități de promovare a colecțiilor de la Biblioteca Teleki-Bolyai pentru copii. Din 2009 am pornit programul de muzeopedagogie pentru copiii claselor V-VIII, Atelierul de carte de la Teleki , Workshopurile bilingve ale acestui atelier oferă copiilor expe-riența practică de înfăptuire a cărților. În cadrul programului, copiii au ocazia de a parcurge etapele pregătirii unei cărți de la fabricarea hârtiei manuale cu filigran, prin tehnici de grafică, până la tehnicile de legătorie. Toate aceste activități doresc să promoveze creativitatea și abilitățile copiilor pentru a le conferi, pe lângă informații despre trecut, despre tehnicile tradiționale, și cunoaștere pe sine și încredere în propriile capacități.

Anual participăm la Noaptea Muzeelor cu programe specifice care promovează prin metode inte-ractive colecțiile de la Biblioteca Teleki-Bolyai.

La capitolul promovării lecturii și cărții se mai poate aminti și proiectul nostru intitulat Raftul comun din gangul Teleki - este vorba de un raft pe care orice târgumureșean poate sa aducă cărțile sale uzate și poate să-și aleagă liber din cărțile oferite de ceilalți. Acest proiect îl popularizăm anual prin happeningul organizat de ziua internațională a cărții, 23 aprilie, când ne mutăm cu raftul respectiv în stradă, încercând să atragem atenția trecătorilor - trebuie să mărturisesc că de fiecare dată avem un succes răsunător, mai ales la elevii care ies de la liceul Bolyai, aflat în apropiere.

Participăm anual ca organizatori și la Maratonul de Lectură organizat cu ocazia Zilei Culturii Române (15 ianuarie) și Zilei Culturii Maghiare (21 ianuarie) de ONG-urile din Târgu-Mureș.

În afară de cărțile vechi, biblioteca deține și o colecție de cărți de specialitate de științe umaniste”.

 

Lasă un comentariu