LA CLUJ-NAPOCA, CENTRU INTEGRAT DE TRANSPLANT, UNIC ÎN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Consiliul Județean (CJ) Cluj intenționează să înființeze un centru integrat de transplant pentru inimă, rinichi, ficat și plămâni, unic în România, cu un număr de 300 de locuri.

Potrivit mediafax.ro, finanțarea urmează să fie asigurată din fonduri județene și fonduri europene și va fi construit în maximum 5 ani, după care va urma dotarea acestuia.

“Dorim să facem, pe un teren cu o suprafață de 15.000 de metri pătrați din Cluj-Napoca, aparținând Consiliului Județean Cluj, un centru integrat de transplant, care va asigura posibilitatea de a se realiza aici transplant de rinichi, plămâni, inimă și ficat. Va fi o finanțare a CJ Cluj, dar și europeană, este un proiect unic în România și printre puținele de acest fel din Europa. Părerea mea este că, în maximum 5 ani, vom finaliza construcția, după care va urma și dotarea. Noul centru va avea 300 de paturi, iar aici urmează să fie relocat și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca.

În perioada următoare, se vor începe procedurile pentru studiile de fezabilitate, care vor da și costurile proiectului, dar și pentru un concurs de soluții aferente construcției”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Sursa citată mai informează că de centrul integrat de transplant vor beneficia mii de pacienți din întreaga țară, dar și din străinătate.

“Va fi un câștig mare și pentru corpul medical, vor veni aici și medici din străinătate. Va fi o activitate de cercetare și formare continuă, o activitate complexă, va fi un centru important de chirurgie. Viitorul centru integrat va avea și un heliport”, a detaliat Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”.

Centrul integrat de transplant va fi realizat în parteneriat cu Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie “Octavian Fodor”, Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu”, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”.

Lasă un comentariu