AUTORITĂȚILE ROMÂNE IAU ÎN CONSIDERARE PRELUAREA DE IMIGRANȚI DE PE “SEA-WATCH”

Distribuie pe:

Nava organizației neguvernamentale germane “Sea-Watch” a sosit, ieri, în Catania (Sicilia) pentru a-i debarca pe cei 47 de imigranți pe care i-a salvat acum două săptămâni, în largul Libiei, și care urmează să fie repartizați în șapte țări europene, informează agerpres.ro, citând surse AFP.

Escortată de vedete ale Gărzii de Coastă italiene și de poliție, nava, sub pavilion olandez, a acostat în portul italian, unde au fost instalate corturi ale Crucii Roșii pentru primirea imigranților.

Miercuri, șeful guvernului italian, Giuseppe Conte, anunțase un acord cu alte șase țări europene - Franța, Portugalia, Germania, Malta, Luxemburg și România - pentru repartizarea celor 47 de imigranți blocați din 19 ianuarie pe nava “Sea-Watch”.

Nu este clar dacă Italia va păstra o parte dintre imigranți, notează sursa citată: Giuseppe Conte sugerase o astfel de posibilitate, dar ministrul de Interne, Matteo Salvini, care se opune în continuare în mod categoric, nu a confirmat această ipoteză.

Referitor la informația potrivit căreia România va prelua un număr de imigranți blocați pe o navă în apele teritoriale italiene, Direcția de Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului de Interne al României a precizat, ieri, într-un comunicat, că, în context, “autoritățile române și-au manifestat, de principiu, disponibilitatea de a efectua o analiză în vederea preluării, alături de alte state membre ale UE, a unei părți din respectivii imigranți”.

Analiza va fi efectuată raportat la capacitățile fiecărui stat membru care și-a manifestat disponibilitatea de preluare și acomodare a imigranților, se arată în documentul citat.

“Deși nu este o decizie fermă, exprimarea disponibilității, de către România, de preluare a unui număr de imigranți vine ca o confirmare a principiului solidarității membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraționist, principiu promovat de Președinția Română a Consiliului UE.

În urma exprimării disponibilității de principiu a unor state membre, printre care și România, oficialii italieni au acceptat ca imigranții blocați pe nava umanitară să fie debarcați și preluați în custodie de autoritățile naționale competente”.

Oficialii români păstrează permanent legătura cu omologii italieni și instituțiile europene pentru soluționarea cu celeritate a acestei situații umanitare, se mai arată în comunicatul citat.

De luni de zile, diplomații europeni și angajații umanitari cer un mecanism permanent de repartizare a imigranților salvați pe mare, pentru a-i scuti de discuții interminabile de la un caz la altul, notează France Presse.

Lasă un comentariu