BANI EUROPENI PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI ÎN REGIUNEA CENTRU

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata, și Lucian Scumpu, primarul comunei Bazna, au semnat, împreună cu Simion Crețu, director general ADR Centru, două contracte de finanțare în cadrul Axei Prioritare 7 a programului REGIO 2014-2020, prin care vor fi alocate sume totale cumulate de peste 23,5 milioane lei pentru investiții dedicate dezvoltării turismului în cele două stațiuni din regiunea noastră de dezvoltare. Este vorba de reabilitarea a peste 5,4 km străzi la Sovata și a 2,4 km străzi în stațiunea balneară Bazna, din județul Sibiu.

Concret - se arată în comunicatul dat publicității - în Sovata se vor amenaja, în termen de doi ani și jumătate, 16 străzi în lungime totală de 5,43 kilometri, adică mai mult de 2,6 ha de teren, în situația în care potențiali beneficiari din mediul privat și-au exprimat dorința de a realiza minim cinci investiții noi, generând cel puțin 16 locuri de muncă.

Pe de altă parte, se estimează că, în termen de cinci ani, numărul turiștilor va crește cu 22% față de anul de referință. Valoarea totala a acestui proiect este de 9.269.513,75 lei, din care 98% reprezintă fonduri nerambursabile.

În ce privește proiectul privind dezvoltarea stațiunii balneoclimatice Bazna, cunoscută pentru proprietățile terapeutice ale apelor minerale și ale nămolului, aici se vor reabilita 2,46 km infrastructură rutieră și utilități din corpul drumului. Deși mai puțin căutată de turiștii români, stațiunea sibiană este o atracție pentru turiștii străini, fiind recomandată celor ce suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic ș.a. Investițiile la străzile din Bazna vor fi finalizate pană la 30 septembrie 2020, valoarea totală a proiectului fiind de 14.231.420,65 lei, din care 98% reprezintă sume nerambursabile din fonduri europene.

“Aceste proiecte sunt foarte importante pentru ambele localități, aflate, geografic, la mai puțin de 100 kilometri una de alta (...). De fapt, prin turism Regiunea Centru se remarcă la nivel național. Sovata și Bazna dețin o infrastructură semnificativă pentru petrecerea timpului liber, pentru tratamente balneare și este nevoie de îmbunătățirea sistemului rutier pentru creșterea mobilității publicului larg, pentru a avea acces la structurile de primire turistică existente. În ultimii doi ani, peste 143.000 de turiști au vizitat cele două localități, dar este posibil ca acest număr să depășească 170.000 cât mai curând posibil, inclusiv prin implementarea acestor proiecte. În cadrul acestei priorități a Programului REGIO, am semnat până acum șase proiecte, iar valoarea sumelor atrase este de circa 15 milioane euro. Prin corelarea investițiilor publice cu investițiile private, rata șomajului se va reduce simțitor în zonele turistice și rezultatele activităților edilitare vor fi vizibile direct în creșterea calității vieții”, a detaliat Simion Crețu, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu