2018 - UN AN BOGAT PENTRU SERELE DIN TÂRGU MUREȘ - PLANURI AMBIȚIOASE PENTRU 2019!

Distribuie pe:

În toamna anului trecut, în parcurile și zonele verzi ale municipiului Târgu-Mureș au fost plantate cca. 52.000 de plante bienale - panseluțe și 500 de trandafiri, care au provenit din achiziții publice. Materialul dendro-floricol al Adiministrației Serelor și Zonelor Verzi a fost realizat pentru satisfacerea nevoilor proprii ale orașului, pentru sprijinirea amenajării spațiilor verzi din zona blocurilor de locuit și a unităților de învățământ, precum și pentru crearea unor disponibilități de valorificare pe piața liberă. Suprafața amenajată sub formă de rondouri, rabate, scuaruri, jardiniere etc. a fost plantată de 2 ori - prima dată, primăvara, cu diferite specii floricole anuale, cum ar fi: Salvia, Dahlia, Petunia, Canna indica, Tagetes, Ageratum, Coleus, Aecheranthus, Echeveria, Begonia, Pelargonia, Gazania, Irisine, Santolina, Mezembrianthenum etc.; a doua oară, toamna, cu specii floricole bienale, cum ar fi: Panseluțe, Miosotis și Bellis. N-au fost uitați arborii și arbuștii, care au fost plantați în mai multe locuri din oraș, spre exemplu: Calea Sighișoarei, străzile Cornești, Libertății, Mihai Viteazul, Nicolae Iorga, Cosminului, Parcul Fr. J. Curie, Parcul Iuliu Hossu, Parcul de joacă din str. Muncii, str. Progresului, Apaductului, Budiului, Aleea Carpați, Colegiul “Alexandru Papiu Ilarian”, Colegiul Național “Unirea”.

S-au plantat, de asemenea, 15.555 de bulbi de lalele în Piața Trandafirilor, zona Prefecturii, Piața Teatrului, str. Bolyai, Parcul Diamant, str. Ștefan cel Mare, Exterior Cetate, precum și în toate sensurile giratorii din oraș; răsaduri de flori anuale, bienale și perene au fost plantate în 2 cicluri biologice (primăvara-toamna), pe străzile Mihai Viteazul, Piața Trandafirilor, Aleea Carpați, Parc Diamant, str. Gheorghe Doja, B-dul 1848, Cartierul Unirii, str. Gheorghe Marinescu, Piața Bernady, str. Bolyai, Piața Teatrului, Platoul Cornești, str. Călărașilor, Piața Victoriei, Parcul Eroilor Români, str. Ștefan cel Mare, str. Bartok Bella, str. Aurel Filimon, precum și în toate sensurile giratorii din oraș.

46 asociații de proprietari au primit gratuit, în vederea plantării în perimetrul asociațiilor, 1.947 de arbuști ornamentali și 57 de arbori ornamentali, iar 23 de unități de învățământ au primit 170 de arbuști, 25 de arbori ornamentali și 8.047 de răsaduri de plante perene și bienale. După încheierea campaniei de plantare, în parcuri s-a trecut la executarea lucrărilor specifice.

La capitolul tăieri și toaletări de arbori reținem un număr de 3.775 de arbori toaletați în cartierele Tudor Vladimirescu, Dâmbu Pietros și Cornișa pe baza contractului încheiat cu o firmă prestatoare de servicii. În prezent, se lucrează, în baza noului contract, pentru sezonul 2018-2019, la toaletarea a 3.700 de arbori din cartierele Mureșeni, Unirii și Dâmbu Pietros. Alte toaletări de arbori s-au efectuat (în număr de 4.883 de bucăți) și cu personalul propriu al Administrației Serelor Parcurilor și Zonelor Verzi, în: Piața Trandafirilor, str. Enescu, str. Primăriei, Tușnad, Tineretului, Cuza Vodă, Călărașilor, Verii, Cornești, Bradului, Gimnaziul Shiller, B-dul Cetății, Gheorghe Doja, str. Revoluției, Parcul Memorandumului, Făget, str. Nicolae Balcescu, Voinicenilor, Agricultorilor, Cuza Vodă, Reșița.

“În anul 2019 continuăm lucrările de tăieri și toaletări de arbori, conform solicitărilor cuprinse în programul de tăieri dezbătut la finele anului trecut; se va finaliza și amenajarea serei modulare din incinta ASPZV, diversificând astfel activitatea productivă prin cultivarea legumelor în seră, pe câmp, precum și prin cultivarea de noi specii dendro-floricole”, a declarat consilierul primarului Claudiu Maior.

Lasă un comentariu