METODE EFICIENTE PENTRU CORECTAREA COLOANEI

Distribuie pe:

Munca de birou implică, pentru mulți dintre noi, probleme ale coloanei vertebrale. Însă, multe din aceste probleme pot fi rezolvate prin corectarea la timp a pozițiilor defectuoase.

Când stai la birou, este important ca umerii să fie relaxați. Coatele să fie la aceeași înălțime, iar spatele drept în permanență; ține ambele picioare pe podea, și nu picior peste picior, fiindcă îngreunezi circulația sângelui. După fiecare oră, fă o pauză de 5-10 minute, deoarece este benefică atât pentru spate, cât și pentru ochi.

Cele 8-9 ore petrecute zilnic pe scaun, la birou, duc de multe ori la dureri de spate. De asemenea, poziția defectuoasă, suprapon-derabilitatea, căratul diferitelor greutăți și mișcările nepotrivite produc sau intensifică diverse afecțiuni ale coloanei vertebrale. Aceste cauze pot produce deformări ale coloanei, cum ar fi scolioza, lordoza, cifoza.

Principalele deviații ale coloanei vertebrale

Scolioza

Este întâlnită atât la adulții, cât și la copiii care adoptă o poziție incorectă, în timp ce stau la birou. În cazul acestei afecțiuni, coloana poate avea forma literei C (o singură curbură) sau forma literei S (două sau trei curburi). Din cauza modificării poziției coloanei, apar asimetrii ale umerilor și omoplaților.

Lordoza

Afectează mai ales femeile care poartă tocuri înalte, din cauza înclinării bazinului înainte și a trunchiului înapoi.

Cifoza

Așa-numita “cocoașă”, poate apărea la persoanele care lucrează la birou și stau cu regularitate cu corpul înclinat înainte.

Cum vă puteți redresa postura

În prezent, pe baza disciplinelor medicale numite posturologie (studiul posturii) și podologie (studiul mersului), se pot diagnostica deficiențele coloanei vertebrale pe baza cauzelor reale. Specialiștii în aceste domenii caută soluții pentru categoria de pacienți denumiți “deficienți posturali”. În cadrul consultației, pacienților li se monitorizează presiunea exercitată la nivelul tălpilor în timpul mersului, li se stabilesc centrele de greutate corporală și li se efectuează un examen complet a funcției de echilibru (stabilometrie). La final, li se alcătuiește un program personalizat de corectare posturală care constă în exerciții și în purtarea unor “susținători plantari”, un fel de talonete speciale care corectează poziția piciorului.

O altă metodă pentru redresarea și tonifierea coloanei este gimnastica numită corectoare. În cazul scoliozei se recomandă exercițiile statice, pentru mobilizarea coloanei, apoi exercițiile dinamice, pentru tonifierea ei.

Tratamentul cifozei și al lordozei presupune suspensii la scară fixă și exerciții care antrenează mușchii abdominali, fesieri și lombari.

De asemenea, recuperarea medicală prin kinetoterapie ajută la corectarea posturii, prin diverse tipuri de exerciții fizice.

Fizioterapia folosește ca metode de tratament procedurilor electrice și masajul, iar kinetoterapia, diverse tehnici de gimnastică medicală. Fiziokinetoterapia este indicată în toate stadiile bolii, mai puțin în puseurile acute, când este recomandată combinația între repaus și medicație. De asemenea, acest tip de terapie își pierde utilitatea dacă afecțiunea este prea avansată. În corectarea anomaliilor de statică vertebrală la copii se folosește doar kinetoterapia și masajul, cu rezultate excelente dacă afecțiunea este diagnosticată din vreme. Și la adulți rezultatele sunt spectaculoase dacă schema este bine concepută, dar este puțin probabil să elimine afecțiunea în întregime, fiind mai degrabă un tratament “de întreținere”.

 

Lasă un comentariu