Joi seara a avut loc, în ofertantul spațiu al Bibliotecii Județene Mureș, la parter, unde nu am mai văzut niciodată o expoziție, surprinzător fiind mai ales că e vorba despre una de caricatură, o întâlnire deosebită la capitolul cultură. Prestigioasa instituție este girată de Consiliul Județean și, de această dată, a trecut pe primul loc în clasament la capitolul instituții culturale din județ, având în vedere seriozitatea cu care abordează subiectele culturale. La Filarmonică, de această dată a dezamăgit cântăreața care anul trecut a fost mai bună, fără să intru în detalii. Este nevoie de decență pe scenă, la ținută, precum și la discurs. Repertoriul ales trebuie făcut cu un scop. Alegând o piesă cântată mult mai bine de Anca Țurcașiu în “Maria de Buenos Aires”, pe care am văzut-o de la început până la capăt, în musical, a avut mult de pierdut. Revenind la Biblioteca Județeană, începând cu Biblioteca Teleki, unde am fost totdeauna plăcut impresionată, de la șefa de birou până la cele văzute, am trecut la cea de care aparține, cea Județeană, mare, unde mi-am petrecut toată copilăria, fiindcă mama mea a lucrat acolo. În secția documentară am ascultat atâtea plăci, de dimineața până seara, cu povești și teatru radiofonic, muzică etc., până m-au durut urechile de la căști! Dar am și răsfoit nenumărate reviste și almanahuri, în special de cinema.
O lansare cu totul inedită, cu o colecție mare de desene, alături de cărțile de la secția împrumut, o sinteză a celor mai bune desene realizate de Tety Boroș în ultimii ani, a fost inițiativa tinerei directoare. Despre autor au vorbit directoarea Bibliotecii Județene, zic eu chiar prea tânără pentru o responsabilitate atât de mare, Monica Avram, prietenul de o viață al autorului, graficianul Ion Sfârâiac, colaboratorul tot de demult al aceluiași, jurnalistul Karacsony Zsigmond. Am aflat, tot în premieră, cu acest prilej, că Tety Boroș a absolvit Facultatea de... Arhitectură, fiind mereu în zona medicală, la propriu, locuind lângă Universitatea de Medicină și Farmacie, de mic, dar de atunci și până în prezent fiind în preajma lor. Pot să specific aici că, datorită relațiilor lui din Sănătate, am avut un serial cu toți medicii importanți din oraș.
Revenind la desen, a avut expoziții la Târgu-Mureș, Franța, Joznac Cedex, București, Tokyo, Deva, Foligno, Mangalia, Istanbul, Suceava, Marostica, Bistrița, Montreal, Bacău, Mexico, Geneva, Făgăraș, Londra, Târnăveni, Havana, Ploiești, Bogota, Columbia, Botoșani, Kiev, Amsterdam, Timișoara, Teresia, Piracicaba, Brazilia, Kyoto, Slatina, Bree, Elveția, Berlin, Costinești, Vladivostok, Brăila, Legnița, Vaslui, Belgrad, Alanya, Luzern, Bursa, Turcia, Spilimbergo, Italia, Saint Just le Martel, Porto, Portugalia, Ekaterinburg, Rusia, Kozuchow, Polonia, Seul, Korea, Verceli, Prestov, Slovakia. Dintre premii, amintesc: Excelent prize, Special Prize of Selection Commitee, Tokyo 1984, Lingotto argento, Ancona 1991. Mențiuni: Havana 1983, La Voille, Pescara 1982, Citation, Tokyo 1985, 1986.
Caricatura se apropie de jurnalism, consideră unul dintre vorbitori, toți la fel de inspirați. Desenul umoristic e un mod de viață. Am aflat și un mare secret: Tety a vrut să facă, de fapt, Medicina, între prietenii lui aflându-se și marele sportiv Lászlo Bölöni, care este stomatolog de profesie. Dar am ajuns și la dr. Raed Arafat, tot prin Tety Boroș, când am realizat cu el o pagină întreagă în “Cuvântul liber”! Medicii sunt prietenii lui favoriți, din câte spune Ion Sfârâiac.