GÂNDURILE PERSOANELOR CU AVC POT FI TRANSFORMARE ÎN CUVINTE

Distribuie pe:

Specialiștii americani în neurologie de la Universitatea Columbia, citați de descopera.ro, susțin că au creat un sistem care traduce gândurile în vorbit. “Prin monitorizarea activității cerebrale, tehnologia poate reconstitui cuvintele pe care o persoană le aude cu o claritate fără precedent. Această realizare poate duce la noi moduri pentru computere de a comunica în mod direct cu creierul.

De asemenea, demersul poate ajuta și oamenii care nu pot vorbi, precum cei cu scleroză laterală amiotrofică sau cei care se recuperează după un atac vascular cerebral.

Vocile noastre ne ajută să creăm legături cu prietenii și familia, de aceea pierderea capacității de vorbire este atât de devastatoare.

Cu ajutorul acestui studiu, avem posibilitatea de a restaura această capacitate. Am arătat că, având tehnologia potrivită, gândurile acestor oameni pot fi decodificate și înțelese de orice ascultător.

Realizarea acestui lucru a fost dificilă. Primele eforturi de a decodifica semnalele cerebrale s-au concentrat pe simple modele computerizate care analizau spectrogramele (reprezentări vizuale ale frecvențelor de sunet).

Dar, pentru că această abordare a eșuat în a produce vorbit inteligibil, echipa noastră a folosit un algoritm de computer care sintetizează vorbitul după ce a fost antrenat cu înregistrări ale vorbitului. Este aceeași tehnologie folosită de Echo la Amazon și Siri de la Apple, care oferă răspunsuri verbale la întrebările noastre.

Deși proiectul este la început, fiind redate doar cuvinte și expresii simple, avem în plan testarea cu propoziții și cuvinte mai complicate. În ultimă instanță, sperăm ca sistemul nostru să facă parte dintr-un implant care traduce gândurile direct în cuvinte”, explică savanții americani.

Lasă un comentariu