ASTĂZI, DEBUTEAZĂ NOUL AN CHINEZESC SUB SEMNUL PORCULUI DE PĂMÂNT

Anul nou chinezesc începe astăzi, în 5 februarie 2019, sub semnul Porcului de Pământ. Cele 12 semne ale zodiacului chinezesc sunt Șobolanul, Boul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Șarpele, Calul, Oaia (Capra), Maimuța, Cocoșul, Câinele și Porcul. În zodiacul chinezesc, apartenența la o anumită zodie se stabilește în funcție de anul nașterii, și nu în funcție de data nașterii. Astfel, o anumită zodie se repetă o dată la 12 ani.

2019 - anul Porcului de Pământ - este considerat de astrologii chinezi o perioadă bună pentru a face bani și pentru a investi. De asemenea, noul an chinezesc va fi unul al bucuriei, al prieteniei și iubirii pentru toate semnele zodiacului, pentru că porcul atrage succesul în toate aspectele vieții.

Conform tradiției, sărbătorirea Anului Nou chinezesc are loc 15 zile la rând, atât cât durează un ciclu lunar, de la Luna nouă la Luna plină. Fiecare dintre cele 15 zile de sărbătoare este dedicată unor anume activități sociale și familiale.

Accentul se pune pe familie - Cea mai importantă sărbătoare din calendarul chinezesc pune accentul pe familie și, de obicei, milioane de chinezi se grăbesc în zilele care preced Ajunul să părăsească marile orașe pentru a li se alătura celor dragi. 413 milioane de persoane vor călători anul acesta spre locurile natale, pentru a se alătura familiilor, potrivit agenției de presă Xinhua, citată de mediafax.ro.

Există o serie de obiceiuri și superstiții asociate primei zile a Noului An chinezesc. Astfel, oamenii trebuie, printre altele, să evite să spele rufe sau podele, să nu stea în preajma copiilor care plâng, altfel vor avea ghinion tot anul. Totodată, trebuie să evite să își spele părul, să folosească obiectele ascuțite și să facă datorii, iar de preferat este ca femeile să nu iasă din casă.

Chinezii se pregătesc de noul an făcând curat în case, pe care apoi le decorează, printre ornamente fiind lanternele. Sărbătoarea debutează în Ajun, cu o cină în familie, cu pește și găluște - simbolul prosperității.

De asemenea, adulții le oferă copiilor pachețele roșii, care conțin bani, pentru a-i păzi de rele și a le ura noroc.

Numerele norocoase pentru cei născuți sub semnul Porcului sunt 4, 6 și 8, culorile norocoase sunt galben, gri și auriu, iar florile norocoase sunt margaretele și hortensiile.

Personalitatea Porcului - În credința chineză, Porcul simbolizează norocul, cinstea, prosperitatea, animalul fiind permanent bine hrănit și îngrijit. Porcul este și un semn al virilității, motiv pentru care imaginea acestuia este de obicei regăsită în dormitoarele celor care încearcă să aibă copii.

Persoanele născute sub semnul Porcului sunt motivate, cinstite și pline de entuziasm, se concentrează asupra scopurilor lor și își dedică toată energia pentru a le atinge. Sunt generoase cu ceilalți și caută poziții cheie în ceea ce privește cariera. Nu risipesc banii, dar nici nu își refuză plăceri și pot părea materialiste.

Celebrități - Printre celebritățile născute în Anul Porcului se numără ducesa Camilla de Cornwall (1947), Elton John (1947), Hillary Clinton (1947), Simon Cowell (1959), Alan Sugar (1947), Amy Winehouse (1983), Elvis Presley (1935), David Bowie (1947).

***

P.S. - Zodiacul chinezesc sub semnul Porcului de Pământ, pentru fiecare semn în parte, a fost publicat în ziarul “Cuvântul liber” numărul 4 (7.465), din data de 9 ianuarie 2019.

 

Lasă un comentariu