LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 6.02.2019, la Casa Iancului a fost programată o temă de maximă actualitate, pe care, din păcate, prea mulți români nu o cunosc. Acest lucru se datorează și faptului că istoricii noștri nu ne informează asupra modului în care s-au purtat negocierile de pace de la Paris pentru stabilirea noilor frontiere în Europa Centrală, după disoluția unor imperii, în anul 1918.

Tema a fost prezentată de jr. Ioan Berța, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” filiala Mureș, care a făcut un rezumat al documentelor prezentate de delegația română prezentă la Paris, ca răspuns la Memoriul depus de Ungaria Conferinței de Pace, privind fixarea granițelor sale estice.

Cu o argumentație temeinică, sprijinită pe document și logica desfășurării evenimentelor, delegația română a demontat, fără drept la replică, toate “argumentele” false, voit forțate, mincinoase, neconforme cu realitatea, cuprinse în Memoriul prezentat de Ungaria Consiliului Superior, acesta dând dreptate României.

Aroganța, infatuarea, teoriile imperialiste susținute de delegația maghiară, dorința ei ilogică de a stăpâni și pe mai departe teritorii cu populație nemaghiară, nu au avut niciun succes în fața realităților de necontestat prezentate de România.

Așa s-au fixat atunci, într-un moment de mare dramatism și tensiune, granițele României de la acea dată, ele fiind din nou modificate de alte evenimente conflictuale ce au urmat. Pentru Ungaria tema a rămas, ea fiind astăzi din nou de mare actualitate pentru propaganda iredentistă maghiară care ia amploare pe zi ce trece, fără ca România să intervină prompt și să clarifice, odată pentru totdeauna, această falsă, dar periculoasă temă reînviată după atâta timp.

Doamna Mihaela Rașcu, secretara Ligii Scriitorilor filiala Mureș, ne-a prezentat un eseu pe aceeași temă, eseu de mare trăire și simțire românească, care ne-a impresionat profund prin argumentație, logică și mai ales prin modul în care Domnia sa a dezvoltat ideea de frontieră, în sensul de graniță a României și ce anume cuprinde ea în interiorul său.

Prof. univ. Andrei Șimon, în numele conducerii Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” - filiala Mureș, a acordat câte o “Diplomă Aniversară” următoarelor persoane care au sprijinit și susținut acțiunile și activitatea asociației amintite: Ioan Berța, Mircea Dorin Istrate, Mihaela RaȘcu. Frumos și elocvent gest de frățietate între cele două asociații târgumureșene care se sprijină reciproc în derularea activităților lor.

În final, clipa de poezie a fost susținută de poeții: Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci, Silviu Rațiu, cu creații proprii de mare sensibilitate, profunzime și fior.

 

Lasă un comentariu