LAURA CODRUȚA KOVESI, PE PRIMUL LOC PENTRU ȘEFIA PARCHETULUI EUROPEAN!

Distribuie pe:

Potrivit unei informări transmise către președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și lui Tudorel Toader, în calitatea sa de ministru al Justiției din țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, Laura Codruța Kovesi ocupă primul loc pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru șefia Parchetului European.

“În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecție a lucrat intens în ultimele săptămâni.

Grupul de selecție transmite Parlamentului European și Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 și al regulilor VI(1) și VII(1) ale grupului de selecție, cu următoarea ordine a preferințelor: 1. Laura Codruța Kovesi (România), 2. Jean-Francois Bohnert (Franța), 3. Andres Ritter (Germania).

Calificările și experiența acestor candidați au fost catalogate a fi cele mai înalte pentru postul de procuror-șef european, ținând cont de criteriile stabilite în Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului (UE) 2017/1939 și în anunțul pentru acest post publicat pe 18 decembrie 2018, ținând cont de caracterul special al funcției pentru care au aplicat candidații.

Grupul de selecție a luat decizia în cursul sesiunii din 1 februarie 2019, pe baza unui vot, conform Regulii IV a Regulamentului grupului de selecție.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE și a complicilor acestora.

EPPO își va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înființat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO. Biroul Parchetului Public European ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020”, se arată în documentul grupului de selecție, citat de mediafax.ro.

Reamintim că Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, procedura de selecție fiind în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene.

Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului Uniunii Europene, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA, de peste 10 milioane de euro.

Lasă un comentariu