CARE SUNT BENEFICIILE TERAPIEI CU CĂLDURĂ

Curele balneare în apă termală, sauna, împachetările în termocuvertă și masajul cu pietre calde, toate sunt proceduri care se bazează pe efectul benefic al căldurii asupra organismului.

Orice modalitate de utilizare a căldurii în scopuri terapeutice se numește termoterapie și cuprinde o varietate de metode medicale. Ca să fie eficientă din punct de vedere medical, căldura trebuie folosită superficial, pentru a încălzi pielea, sau profund, pentru a încălzi țesuturile cu raze infraroșii. O modalitate prin care se ajunge la aceste creșteri de temperatură este căldura de contact, care se face prin băi termale, băi de abur, saună, parafină (sub formă de împachetări), împachetări cu nămol cald pentru încălzirea anumitor segmente ale corpului, prin masarea cu pietre calde sau prin aplicarea unor dispozitive speciale care degajă căldură. Încălzirea mai profundă a țesuturilor se face prin așa-numita căldură de iradiere, care folosește radiațiile infraroșii ce pătrund prin piele în țesuturi.

Sauna detoxifică organismul

Căldura degajată de saună crește ritmul cardiac, dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația. Efectul imediat constă în relaxarea musculară și, pe termen mediu sau lung, ședințele de saună pot îndepărta stresul și anxietatea. Temperaturile ridicate din interiorul saunei favorizează transpirația, fapt pentru care toxinele din corp sunt eliminate cu mai multă ușurință direct prin piele. Prin urmare, se recomandă sauna pentru a eficientiza curele de detoxifiere. În același timp, aerul cald și aburii din saună purifică pielea și îi îmbunătățesc aspectul. Alt beneficiu conex este acela că sauna favorizează și scăderea în greutate. Totuși, persoanele care suferă de boli reumatice inflamatorii precum poliartrita reumatoidă, cele care au infecții acute, tuberculoză sau inflamații la nivelul vaselor de sânge au contraindicație în privința saunei. Ședințele de saună ar trebui să nu depășească 20 de minute.

Băile termale, indicate în artroză

Potrivit medicilor reumatologi, termoterapia înțeleasă ca tratament balnear cu apă termală are un efect benefic în special în suferințele subacute cronice și de tip degenerativ, precum artroza, în acest caz, termoterapia atenuează durerea resimțită în articulațiile afectate. Acest beneficiu se explică prin faptul că, datorită căldurii, se extinde capsula articulară, se reduce contractura musculară și, în același timp, crește fluxul sanguin la nivelul articulației și al țesuturilor din jur. În plus, băile sunt indicate și în cazul afecțiunilor de la nivelul coloanei vertebrale, fiindcă apa preia greutatea corpului și relaxează musculatura spatelui, atenuând durerile. De asemenea, băile termale sunt utile în recuperarea după traumatisme precum accidentele sportivilor, deoarece apa facilitează efectuarea exercițiilor de recuperare și căldura atenuează durerile.

În cazul durerilor care apar din cauza artrozelor, un efect benefic, uneori chiar preventiv, poate fi obținut prin cure balneare prelungite. De asemenea, efectul benefic al căldurii poate fi observat în suferințele subacute și cronice de tip degenerativ, precum artroza, mai ales când vorbim de articulații superficiale. Acest efect se datorează creșterii expansibilității capsulei articulare, reducerii contracturii musculare, creșterii fluxului sanguin articular și metabolismului tisular. Există însă și suferințe în cazul cărora terapia prin căldură trebuie evitată, precum cele de tip inflamator, incluzând aici poliartrita reumatoidă.

 

Lasă un comentariu