RUȘII SUNT PREVĂZĂTORI: JURIȘTI SPECIALIZAȚI ÎN CAZUL UNOR DISPUTE TERITORIALE PE... LUNĂ!

Distribuie pe:

Agenția spațială Roscosmos și Academia Rusă de Științe (ACR) consideră necesară începerea instruirii unor juriști care să poată apăra interesele Rusiei, în cazul unor dispute teritoriale pe Lună, informează agenția EFE, citată de agerpres.ro.

“Considerăm esențială dezvoltarea unui plan de asistență juridică pentru apărarea intereselor Rusiei, în potențiale dispute teritoriale și însărcinarea universităților cu pregătirea numărului necesar de specialiști în dreptul spațiului.

Aceste recomandări au fost adoptate în noiembrie 2018, la reuniunea comună a Roscosmos și ACR, dedicată Programului Național de Cercetare și Cucerire a Lunii.

Necesitatea instruirii unor experți juridici în drept spațial este justificată prin faptul că, în ultimii ani, unele companii ale altor state își revendică teritorii și resurse selenare.

Comercianți americani și din alte state au încercat și încearcă să vândă loturi pe Lună. Pentru acest lucru trebuie să existe un răspuns din punct de vedere juridic. Chestiunea extracției mineralelor de pe Lună și problema modului de a reacționa înainte de revendicarea unor astfel de operațiuni sunt aspecte încă nereglementate.

În același timp, în tratatul asupra spațiului cosmic, ratificat de peste o sută de state, se afirmă că Luna nu poate face obiectul unei proprietăți naționale, ca urmare a unor revendicări de suveranitate prin intermediul utilizării sau al ocupării sau prin oricare alt mijloc.

La începutul acestui an (2019), șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că Rusia își va relua programul lunar și că, în 2021, va trimite o navetă pe satelitul natural al Pământului”, informează sursa citată.

 

Lasă un comentariu