CREIERUL FEMEILOR, MAI TÂNĂR DECÂT CEL AL BĂRBAȚILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis, citați de descopera.ro, susțin că timpul trece diferit pentru creierul femeilor față de cel al bărbaților. Adică, în timp ce creierul tinde să se micșoreze odată cu vârsta, la bărbați se atrofiază mai repede decât la femei.

“Abia am început să înțelegem modul în care factorii legați de sex afectează traiectoria îmbătrânirii creierului și modul în care aceasta influențează vulnerabilitatea creierului la bolile neurodegenerative.

Metabolismul creierului ne poate ajuta să înțelegem unele dintre diferențele pe care le vedem între bărbați și femei, pe măsură ce îmbătrânesc.

Creierul funcționează pe bază de zahăr, dar felul în care creierul folosește zahărul se schimbă pe măsura necesităților. Bebelușii și copiii utilizează o parte din combustibilul creierului lor într-un proces numit glicoliză aerobă, care susține dezvoltarea creierului și maturizarea. Restul zahărului este transformat în energie, pentru a alimenta procesele care duc la punerea în practică a sarcinilor de zi cu zi, care presupun gândire și acțiune.

La adolescenți și adulți tineri, o parte considerabilă a zahărului din creier este, de asemenea, dedicată glicolizei aerobe, dar fracțiunea scade constant, cu vârsta, ajungând la cantități foarte mici, până când oamenii trec de vârsta de 60 de ani.

Participanților la studiu (121 de femei și 84 de bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 82 de ani) le-am făcut investigații pentru a măsura fluxul de oxigen și glucoza din creierele lor. Pentru fiecare persoană, am determinat fracțiunea de zahăr angajată în glicoliza aerobă, în diferite regiuni ale creierului. Apoi, am adaptat un algoritm pentru a găsi o relație între vârstă și metabolismul creierului, introducând datele, atât ale femeilor, cât și ale bărbaților, și am adaptat programul pentru a calcula vârsta creierului fiecărui subiect. Analizând aceste rezultate, am constatat că, în medie, creierul unei femeii este mai tânăr cu 3,8 ani decât al unui bărbat de aceeași vârstă.

Diferența medie de vârstă a creierului, calculată între bărbați și femei, este semnificativă și explică motivul pentru care femeile tind să rămână cu mintea limpede mai mult timp decât bărbații.

Relativa tinerețe a creierului femeii a fost detectabilă chiar și în rândul celor mai tinere participante, care erau în vârstă de 20 de ani”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu