CONVORBIRI LA “CUVÂNTUL LIBER” - INTERLOCUTOR: ING. VASILE NAȘCA

Distribuie pe:

- Definiți ce este apiterapia și fitoterapia?

- Apiterapia reprezintă folosirea produselor albinelor pentru prevenirea, tratarea și recuperarea în caz de boală, oamenilor sau chiar a animalelor. Ca și etimologie, cuvântul are două părți: api - provine de la denumirea latină a albinei, și therapea - cuvânt grecesc care înseamnă metoda pentru tratarea ființelor umane sau animale împotriva diferitelor boli. Cuvântul “apitherapy” a fost folosit pentru prima dată de către medicul Bodog F. Beck, în cartea sa “Bee Venom Therapy” care a fost publicată în anul 1935, în America.

Fitoterapia este știința ce utilizează plantele medicinale în scop terapeutic, sub formă de extracte totale. Pot fi utilizate diverse părți ale plantei, împreună sau separat, după caz, de la rădăcini până la flori, inclusiv scoarța sau mugurii.

Apifitoterapia este metoda care combină produsele apicole cu plante medicinale și uleiurile volatile, pentru tratarea și prevenirea diverselor afecțiuni.

- Care sunt condițiile care trebuie să le îndeplinească un întreprinzător în acest domeniu?

- Prima condiție și cea mai importantă, consider eu, este să iubești albinele. Dacă cineva se gândește să-și facă o afacere în domeniu și, după un timp, să scoată un profit rezonabil, eu recomand să se informeze temeinic înainte de a investi bani, timp și energie în ceva ce nu cunoaște foarte bine. La ora actuală, prețurile produselor apicole sunt în scădere, iar ajutoarele guvernamentale sunt tot mai puține în următorii doi ani.

A doua condiție de bază este să dețină cunoștințe temeinice în domeniu, prima recomandare fiind să urmeze cursul de apicultor organizat în fiecare an de ACA Mureș și în urma căruia se obține o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii. Există o serie de alte cursuri de specializare ce se pot face ulterior, cum ar fi, de exemplu, cursuri de creștere a mătcilor, de apifitoterapie, de terapie cu aer de stup sau cu venin de albine.

A treia condiție importantă pentru cineva care dorește să înceapă, ar fi să-și găsească un mentor, adică o persoană recunoscută ca profesionist în domeniu, dispusă să împărtășească din experiență și să divulge “secretele” meseriei.

- De unde a pornit această pasiune?

- Pasiunea mea pentru albine o am din familie. Inginerul agricol din satul natal a observat că tatălui meu îi place să urmărească zborul albinelor și i-a făcut cadou un roi de albine ce se așezase în vârful unui salcâm din stupina lui, împreună cu o carte de apicultură pe care o avem și astăzi. La început puneam mâna și îl ajutam mai mult din obligație și cu destul de multă frică de acul plin de venin, dar, pe măsură ce am descoperit această minunată formă de organizare a stupului, frica s-a transformat în pasiune și mi-am dorit să am și eu stupii mei.

- Pentru ce fel de afecțiuni se recomandă?

- Înainte să vorbesc de recomandări, aș dori să menționez că de la o familie de albine se pot obține următoarele produse: miere, polen, păstură, propolis, lăptișor de matcă, larve de trântor (Apilarnil), faguri cu miere, căpăceală, venin, aer de stup, zumzet de albine.

Fiecare din aceste produse sunt recomandate în anumite categorii de afecțiuni specifice, iar dacă ar trebui să menționez care este cel mai bun produs al stupului, aș spune doar că depinde de ce boală suferă cel care întreabă. Toată lumea cunoaște beneficiile nutriționale ale mierii de albine, iar atunci când eram răciți, bunicii noștri ne dădeau o linguriță de miere de salcâm sau luau o ridiche neagră și o scobeau, după care puneau mierea în interior, iar sucul rezultat era cel mai la îndemnă remediu din casă. Mai puțin cunoscute la noi în țară sunt efectele polenului, propolisului, lăptișorului de matcă sau ale veninului de albine. Pentru fiecare există studii de specialitate care demonstrează efectele benefice ale consumului acestor produse, iar un rol important în promovarea apiterapiei, ca știință, l-a avut și încă îl mai are Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din București.

- Ce ați făcut până în prezent?

- Destul de multe, dacă este să privesc în urmă. Am 43 de ani și am trecut prin tot felul de experiențe. Totuși, lucrul de care sunt cel mai mândru este familia mea, cea care mă înțelege și mă iubește așa cum sunt. Din punct de vedere profesional, am decis, în anul 2018, să combin experiența mea în apicultura ecologică, cu expertiza și cunoștințele soției, cea care a terminat Facultatea de Nutriție în cadrul UMF Târgu-Mureș, iar împreună am pus bazele unui “Centru de Apiterapie”, localizat într-o zonă frumoasă și liniștită din satul Bărdești. Aici ne vom concentra, în primul rând, pe terapia cu aer de stup și cea cu zumzet de albine, concepte relativ noi pentru România, dar și pe apinutriție. Investiția se va finaliza în luna mai și pentru aceasta am accesat un proiect cu finanțare nerambursabilă. Nu a fost ușor de accesat, poate și pentru faptul că era ceva nou și inedit, dar și din cauza legislației stufoase și birocrației din România. Vă rog să nu înțelegeți greșit: am întâlnit oameni competenți, bine pregătiți și dornici să mă ajute peste tot, doar că trebuie respectată legislația și toate procedurile...

- La cât se ridică o asemenea investiție?

- Valoarea proiectului accesat este de 50.000 euro, sumă ce se va regăsi, la finalul proiectului, investită în totalitate în acest centru. A fost necesar să refac bugetul inițial, deoarece era nevoie ca toate achizițiile să respecte normele sanitare și de igienă în vigoare, așa că am refăcut planurile construcției de două ori, am fost nevoit să obțin anumite vize pe proiecte, de la verificatori autorizați, toate acestea fiind consumatoare de bani, timp și nervi...

- Sunteți apicultor profesionist. Cum comentați această îndeletnicire?

- Pot să spun că este o meserie frumoasă și interesantă, iar dacă o faci din pasiune, atunci oboseala și neajunsurile nici nu mai contează. Am ajuns, în prezent, să nu fie suficient să producem mult și de calitate, este foarte important acum să ne diversificăm produsele și să reușim să ajungem cu ele la consumatorul final, care, la rândul lui, trebuie educat astfel încât să știe să facă diferența atunci când dorește un produs de calitate.

- Este apicultura o posibilă alternativă la sărăcie?

- În breasla noastră, a apicultorilor, circulă mai multe proverbe din care aș dori să vă amintesc doar două:

Albina e avere zburătoare, dacă nu te ții de ele, se lasă ele de tine...

Din apicultură nu poți să te îmbogățești, dar poți să trăiești...

Tuturor celor care vor să înceapă acum această frumoasă meserie, eu le recomand prudență, să pună mâna pe daltă și să muncească efectiv într-o stupină, iar pe urmă, după cel puțin un sezon, să facă o analiză și să decidă dacă li se potrivește.

 

Lasă un comentariu