ÎN ROMÂNIA, SISTEM DE VERIFICARE A MEDICAMENTELOR, UNIC ÎN LUME!

Distribuie pe:

În această noapte (sâmbătă, 9 februarie 2019), va intra în funcțiune Sistemul național de verificare a medicamentelor, anunță reprezentanții Organizației de Serializare a Medicamentelor, citați de mediafax.ro.

“Sistemul național de verificare a medicamentelor va fi funcțional începând cu noaptea de sâmbătă. Acest sistem este unic în lume, atât prin complexitate și faptul că acoperă 28 de țări din Uniunea Europeană și spațiul economic european, cât și, în primul rând, prin aceea că este finanțat de producători și gestionat de asociații private nonguvernamentale, care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori și farmaciști.

Scopul acestui sistem este întărirea securității lanțului legal al medicamentului, astfel încât la pacienți să ajungă medicamente nefalsificate. Noile medicamente nu mai pot părăsi fabrica dacă nu au acele elemente de siguranță. Cele deja aflate în lanțul farmaceutic vor fi vândute până la expirare.

Deocamdată, din 520 de spitale, doar 23 sunt operaționale în sistem. Totodată, din cei 270 de distribuitori, un număr de 68 sunt operaționali, iar la nivelul deținătorilor de punere pe piață, din 609, un număr de 270 sunt înregistrați în sistem.

Falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră a Uniunii Europene, în perioada 2013 - 2017 fiind raportate nu mai puțin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor. De aceea, Directiva europeană privind falsificarea medicamentelor și Regulamentul delegat al Comisiei Europene, care aduce completări acesteia, prevăd

un sistem de verificare de la un capăt la celălalt, care stă la baza prevenirii intrării medicamentelor falsificate în sistemul legal de distribuție, prin introducerea unor elemente de siguranță care constau într-un identificator unic și un dispozitiv de protecție împotriva modificărilor ilicite de ambalaj a anumitor medicamente de uz uman, pentru a permite identificarea și autentificare a acestora.

Începând cu 9 februarie, vor pleca de la producători cutiile cu medicamente serializate. Asta nu înseamnă că celelalte medicamente vor fi aruncate. Vor funcționa în paralel. Va fi o perioadă de tranziție”, au precizat reprezentanții Organizației de Serializare a Medicamentelor.

Lasă un comentariu