TÂRGU-MUREȘ - MITING DE PROTEST ÎMPOTRIVA ÎNCĂLCĂRII DREPTURILOR PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Distribuie pe:

Aproximativ 70 de persoane cu dizabilități și însoțitori ale acestora au participat, duminică, la un miting de protest în fața Instituției Prefectului - Județul Mureș, susținând că proiectul de buget încalcă Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Președintele Federației Dizabnet - Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități, Andreea Moraru, a declarat că legea drepturilor persoanelor cu dizabilități indică faptul că sumele prevăzute de autoritățile locale pentru plata salariilor asistenților personali sunt alocate în proporție de 90% de la bugetul de stat, în timp ce în proiectul Legii bugetului de stat pe 2019, la acest capitol Ministerul Finanțelor Publice nu a alocat niciun leu.

Potrivit Andreei Moraru, actuala formă a bugetului de stat va pune în pericol drepturile a 800.000 de persoane cu dizabilități, a celor 18.000 de persoane adulte instituționalizate și va afecta în mod direct cele 3.000 de autorități publice locale responsabile cu asigurarea acestor drepturi, la nivel național.

“După un număr de ani când această problemă a finanțării serviciilor sociale rezidențiale și a serviciilor de suport furnizate de asistenții personali funcționa conform normelor legale în vigoare, de la bugetul central - având și unele sincope - se propune revenirea la o veche stare de fapt care și-a demonstrat deja ineficiența. Faptul că autorităților publice locale li se cedează utilizarea 100% a sumelor colectate din impozitul pe venit, din care o parte să fie folosite pentru plata salariilor asistenților personali și pentru susținerea centrelor rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, nu doar că încalcă prevederile Legii privind drepturile persoanelor cu dizabilități, dar se va aplica neunitar, în special în mediul rural”, a spus Moraru.

Protestatarii de la Târgu-Mureș au solicitat Guvernului să respecte Legea drepturilor persoanelor cu dizabilități și să revină asupra acestor prevederi, în situația celor care au în îngrijire astfel de persoane.

Părinții copiilor cu dizabilități au arătat că și în condițiile actuale au dificultăți în acoperirea costurilor cu tratamentul și terapiile aferente și că prin pasarea problemei la autoritățile locale se va ajunge din nou în situația în care nu vor mai primi nici măcar sumele încasate până acum.

Părinții solicită asigurarea cheltuielilor de asistență socială și protecție a copilului de la bugetul central, înființarea Fondului pentru Dizabilitate cu destinație exclusiv pentru programe de tranziție și inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, precum și decontarea terapiilor și tehnologiilor asistive pentru copii și adulți. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu