SEMNALĂM... SEMNALĂM... FEBRUARIE 2019 - CALENDAR APICOL

Distribuie pe:

Zilele trecute, temperaturile pozitive au fost favorabile familiilor de albine, fiind favorizat zborul de curățire, benefic sănătății albinelor. De reținut că, pentru efectuarea zborului de curățire sunt necesare temperaturi de cel puțin 10 grade Celsius la umbră. În această lună durata zilei crește, iar matca depune ouă din ce în ce mai mult. Creșterea puietului presupune sporirea consumului de hrană la 1-1,5 kg/lună, dublu față de perioada de inactivitate. La ascultare, zumzetul familiilor sănătoase devine mai intens și uniform.

Lucrările specifice lunii februarie sunt: îndepărtarea fără zgomot a gheții și a zăpezii neafânate de pe scândura de zbor a stupilor; verificarea periodică a stupinei pentru prevenirea deranjării familiilor de albine de atacul unor animale și păsări; desfundarea urdinișurilor de albinele moarte și pregătirea vetrei de stupină pentru zborurile de curățire, stimularea zborului de curățire prin ridicarea capacului de la stup. După zborul de curățire se face completarea rezervelor de hrană prin administrarea turtelor procurate de la magazinele Apicola, sau cele preparate în gospodărie din zahăr pudră, pastă de miere de albine și extracte de plante medicinale, doza fiind de 340 ml/10 kg de pastă. Turtele proteice nu se vor administra dacă cel puțin 2 săptămâni de la administrarea acestora timpul nu permite efectuarea zborurilor de curățire. Completarea proviziilor de hrană se mai poate face și cu rame de miere de rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent.

Tot în această perioadă, se continuă lucrările de reparații și aprovizionarea cu echipament apicol; identificarea familiilor bolnave, stabilirea cauzei și îndepărtarea acestora. Diagnosticul se stabilește prin extragerea de probe cu albine și efectuarea de analize în laboratoarele de specialitate de la DSVSA.

Reamintim apicultorilor mureșeni că joi, 14 februarie, ora 17, în cadrul învățământului apicol de masă, dr. Nagy Felix, de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, va susține conferința cu tema “Sănătatea familiilor de albine”, iar în data de 2 martie, ora 16, la complexul turistic “Peștișorul de aur” din Sâncraiu de Mureș, va avea loc tradiționalul bal al apicultorilor. Înscrierile se fac la magazinele Apicola din județ și Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu