FIECARE VÂRSTĂ CU NEVOILE EI ALIMENTARE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universității din Los Angeles (UCLA), citați de descopera.ro, susțin că fiecare etapă a vieții este caracterizată prin nevoi speciale, motiv pentru care și alimentația sănătoasă variază în funcție de vârstă.

“Obiceiurile alimentare ni le formăm din copilărie, iar când devenim adulți acestea sunt deja bine înrădăcinate. Felul în care ne raportăm la mese, preferința de a lua masa în oraș sau de a găti în casă formează un ritm al alimentației propriu fiecărei persoane, care nu se schimbă prea mult de-a lungul vieții.

Evident că acest lucru poate fi sau nu în avantajul nostru. Dacă avem norocul să creștem cu obiceiuri alimentare și de mișcare sănătoase, acestea ne vor prinde foarte bine pe măsură ce ne maturizăm. Însă, dacă nu suntem obișnuiți de mici să facem mișcare în mod regulat și nici să avem un regim alimentar echilibrat, vom avea de suferit pe măsură ce avansăm în vârstă.

Adolescenții sunt în curs de formare al masei osoase, acest proces continuând și după atingerea vârstei de 20 de ani. De aceea, este extrem de important să oferim organismului substanțele nutritive potrivite sub formă de calciu, care se găsește în alimente ca lapte slab, iaurt sau brânză de casă, carne, legume, nuci, tofu, broccoli, suc de portocale, legume verzi, sparanghel, varză de Bruxelles, spanac, banane, avocado, cartofi.

Tot în această perioadă, corpul adolescenților își formează masa musculară, proces care necesită prezența în alimentație a cât mai multor proteine sănătoase, care se găsesc în pește, pui, carne slabă și proteine vegetale, cum este soia.

Adesea, alimentația adolescenților este lipsită de fibre. Ea ar trebui îmbogățită cu mai multe fructe și legume proaspete, precum și cu mâncăruri care conțin cereale integrale (orez negru, orz, pâine din făină integrală și ovăz), care sunt și o sursă importantă de potasiu, un mineral valoros pentru o bună dezvoltare a corpului adolescenților.

Adulții tineri au nevoie de proteine pentru consolidarea și menținerea masei musculare, acestea reprezentând una din principalele arme de luptă împotrivă creșterii în greutate.

Nevoile energetice pe care le avem în această perioadă depind, în mare parte, de cantitatea de mușchi pe care o deținem, întrucât țesuturile musculare consumă mai multe calorii decât orice alte țesuturi din corp. Proteinele sunt cheia în procesul de formare a masei musculare. Este indicat să consumăm proteine din carne slabă, pește, pui, proteine de soia și produse lactate. Pe lângă includerea proteinelor sănătoase în alimentație, este indicat să consumăm alimente slabe, fructe și legume din abundență, precum și cereale integrale. Grăsimile nu trebuie evitate în totalitate, în sensul că sunt recomandate grăsimile naturale din pește, nuci, avocado și ulei de măsline.

După 40 de ani, la vârsta a doua, trebuie să ne protejăm articulațiile și oasele, deoarece acestea nu mai sunt la fel de rezistente ca în tinerețe. Totuși, sub nicio formă nu trebuie să renunțăm la practicarea sportului. Mișcarea ne ajută să nu luăm în greutate și ne face oasele, creierul și sistemul cardiovascular mai rezistente.

Combinația dintre alimentația sănătoasă și mișcare este unul dintre cele mai bune remedii împotrivă îmbătrânirii. Chiar și câteva kilograme în plus față de greutatea ideală ne pot provoca probleme de sănătate. Ele pot duce la creșterea tensiunii arteriale, precum și a nivelului de zahăr și de grăsimi din sânge (cum este colesterolul), care pot mări riscul apariției diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare.

Alimentele recomandate sunt roșii preparate termic și alimente pe bază de tomate, avocado, ulei de măsline, nuci, morcovii, gălbenuș de ou, spanac.

Vârsta a treia aduce multe problemele asociate îmbătrânirii, cel mai important aspect fiind cel legat de radicalii liberi (molecule foarte active, care favorizează procesele de oxidare din țesuturi și celule). Nu putem opri formarea de radicali liberi, întrucât o mare parte din ei iau naștere în urmă metabolismului organismului, dar dacă avem un sistem eficient de luptă împotrivă lor putem proteja integritatea celulelor și țesuturilor.

Toate alimentele care au ca sursă plantele sunt surse prețioase de antioxidanți. Ele sunt sățioase și nu conțin multe calorii, fiind un aliat de nădejde în luptă împotrivă kilogramelor în plus. Acestea sunt cereale integrale, fasole, ovăz și multă apă, carne de pui, cartofi, fructe, ouă, lapte și brânză, bogate în vitaminele B6 și B12”, ne sfătuiesc oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu