ROMÂNII SE CRED EXPERȚI ÎN GESTIONAREA PROPRIULUI BUGET

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj realizat în luna ianuarie 2019, de Reveal Marketing Research, la comanda “Banometru” (un program gratuit de educație financiară), aflăm că românii se simt stăpâni pe situație atunci când vine vorba de gestionarea propriului buget, doar 1% dintre aceștia apelând la un consilier financiar pentru a-și înțelege mai bine bugetul personal.

Atunci când întâmpină dificultăți financiare, 65% dintre români spun că sunt mai atenți la felul în care își gestionează veniturile și cheltuielile, în timp ce 30% și-ar schimba locul de muncă. Împrumutul este o soluție pentru 37% dintre români, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar.

Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decât bărbații să găsească activități suplimentare care să le completeze veniturile. 35% dintre acestea și-ar mai lua un loc de muncă, în timp ce doar 25% dintre bărbați sunt dispuși să facă acest efort.

“Oamenii ajung să caute un specialist doar în momentul în care se află într-o situație din care nu mai văd nicio ieșire. Este greșit! Ar trebui să apelăm la consultanță financiară din timp, tocmai pentru a nu ajunge în momentul în care să ne simțim încătușați. O abordare echilibrată a cheltuielilor ne va ajuta să economisim, să investim și să știm cum să ieșim din orice impas financiar”, susțin reprezentanții “Banometru”.

Când se gândesc la propriul buget pentru anul acesta, 9 din 10 români cred că vor fi mai atenți cu felul în care își vor gestiona finanțele personale, însă specialiștii consideră că previziunile nu se corelează cu situația economică a țării, rata inflației sau deprecierea monetară.

Educația financiară este cea mai sănătoasă opțiune. “Banometru” îi invită pe toți cei care doresc să își abordeze corect bugetul personal și să găsească soluții pentru situațiile dificile la programul de educație financiară, care este gratuit și cuprinde ateliere și ședințe de consiliere individuală. Programul se desfășoară în perioada februarie - mai 2019.

“Cei care vin la program își vor înțelege mai bine lumea financiară și faptul că aceasta nu poate exista separat de acțiunile și interacțiunile noastre. Toate au niște consecințe. Există însă câteva reguli simple care, odată implementate, ajută la redresarea lucrurilor. Noi nu judecăm, ascultăm și ajutăm oamenii să găsească soluții și să treacă la pasul următor”, explică specialiștii.

***

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion național, care a cuprins 800 de respondenți, cu vârste între 16 și 54 de ani.

 

Lasă un comentariu