INTUIȚIA, CREAȚIA ȘI... PROGRAMATORUL

Distribuie pe:

* “Dumnezeu este un programator divin care organizează viața prin intermediul legilor naturale, nu prin miracole ad-hoc. Eu am crezut întotdeauna în înțelepciunea autorului divin”.

Charles Babbage (1791-1871), matematician, filosof, inventator și inginer mecanic englez, a fost întemeietorul științei computerului și primul care a imaginat o mașină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor de azi. Din acest motiv, este privit ca “părinte” al informaticii. Ideile lui erau revoluționare la vremea sa, și n-au fost înțelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi, matematiciana Ada Lovelace (ea a scris primul program pentru Babbage și a inventat tabelele actuale, rămânând în istorie ca primul programator). A studiat seismologia, mareele, metrologia și magnetismul. Computerele de astăzi sunt moștenirea mașinilor de calculat inventate de Babbage.

***

* “Cât de mare să fie pasiunea noastră pentru studiul omului, această capodoperă a Creației, a cărui structură atât de delicată, și în același timp atât de rezistentă, ne arată atâta armonie în întreg și atâta perfecțiune în amănunt! La vederea acestei minunate organizări, în care totul a fost prevăzut și coordonat, cu o pricepere și cu o înțelepciune infinite... care este anatomistul care să nu fie împins să strige, cu Galien, că o carte de anatomie este cel mai frumos imn ce i-a fost dat omului să-l cânte în cinstea Creatorului-Dumnezeu”.

Cruveilhier Jean (1791-1874), medic și anatomist francez, unul din creatorii anatomiei patologice. A fost primul care a descris scleroza în plăci. A scris foarte multe tratate de medicină.

***

* “Cred cu tărie în existența lui Dumnezeu, pe baza intuiției, observațiilor, logicii și, de asemenea, a cunoașterii științifice. Știința încearcă să înțeleagă ceea ce universul nostru este și cum funcționează, inclusiv noi, oamenii. Religia are ca scop înțelegerea scopului și semnificația din universul nostru, inclusiv propriile noastre vieți.

Charles Hard Townes (1915-2015), laureat al premiului Nobel pentru fizică (pentru lucrări în electronica cuantică, crearea primilor maseri și laseri). A studiat la Universitatea Furman, și-a luat masterul la Universitatea din Duke. În 1936 a absolvit Institutul de Tehnologie din California, de unde a primit un titlu de doctor. În Al Doilea Război Mondial a lucrat la sistemele de bombardament radar.

“CUGETĂRI” vol. XII

 

Lasă un comentariu