În regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul copiilor vaccinați împotriva rujeolei a crescut semnificativ; cu toate acestea, progresele înregistrate au fost, comparativ, inegale, atât între țări, cât și în interiorul acestora, rezultatul fiind, pe de o parte, un număr record de persoane imunizate, iar, pe de altă parte, un număr record de îmbolnăviri.
În urma analizei datelor privind evoluția rujeolei în 2018, OMS îndeamnă țările europene să-și concentreze atenția asupra zonelor și grupurilor în care persistă lipsa de imunizare, se arată într-un raport al Organizației, dat publicității săptămâna trecută, la Copenhaga.
În 2018, rujeola a ucis 72 de copii și adulți în regiunea europeană a OMS. În conformitate cu rapoartele lunare de țară, pentru ianuarie-decembrie 2018, 82.596 de persoane din 47 de țări (din cele 53 aparținătoare) s-au îmbolnăvit de rujeolă. Din rapoartele țărilor care au raportat date privind spitalizarea, rezultă că au fost spitalizate aproape 2/3 (61%) de cazuri de rujeolă. Numărul total al persoanelor infectate cu virusul rujeolic, în 2018, a fost cel mai ridicat din acest deceniu: de 3 ori mai mare față de totalul raportat în 2017 și de 15 ori mai mare decât în 2016 (când au fost raportate cele mai puține cazuri).
“Tabloul anului 2018 arată clar că ritmul actual de creștere a ratelor de vaccinare nu va fi suficient pentru a opri circulația rujeolei. În timp ce datele indică o acoperire excepțională a imunizării la nivel regional, ele reflectă și un număr record al celor afectați și uciși de boală. Acest lucru înseamnă că lacunele existente la nivel local lasă, încă, o ușă deschisă virusului”, spune dr. Zsuzsanna Jakab, director regional, Biroul pentru Europa al OMS.
“Nu putem vorbi de populații sănătoase la nivel global, așa cum am promis în programul OMS pentru următorii cinci ani, dacă nu lucrăm la nivel local. Trebuie să facem mai mult și să facem mai bine pentru a proteja fiecare persoană de boli care pot fi ușor evitate”.
Potrivit celor mai recente rapoarte, în decembrie 2018, numărul cazurilor de rujeolă a continuat să crească, în comparație cu lunile octombrie și noiembrie, România situându-se pe locul al doilea (70 de cazuri) după Polonia (114 cazuri), urmată de Italia, Franța și Slovacia, cu 68, respectiv, 54 și 52 de cazuri. (surse - euro.who.int, ecdc.europa.eu)