SECUII SE PREGĂTESC INTENS PENTRU MARȘUL DIN 10 MARTIE, DE LA TÂRGU-MUREȘ “DORIM AUTODETERMINARE PENTRU ȚINUTUL SECUIESC ÎN INTERIORUL STATULUI ROMÂN!”

Distribuie pe:

Consiliul Național Secuiesc (CNS) organizează, în data de 10 martie, la Târgu-Mureș, un amplu marș pentru autodeterminare, cu trimitere la sloganul președinției române la UE - “Coeziunea, o valoare comună europeană”, fără respectarea căruia această președinție nu poate fi credibilă, se arată într-un apel al CNS, citat de MTI.

Se constată - explică autorii - că în ultimii 12 ani, în calitate de rezidenți ai Regiunii de Dezvoltare Centru, maghiarii și secuii au simțit că politica de coeziune a UE a eșuat. “În timp de județele majoritar românești din regiune s-au dezvoltat, Ținutul Secuiesc a rămas în urmă din punct de vedere economic, iar sărăcirea plaiurilor noastre natale continuă acum, cu instrumentele UE”.

CNS reamintește că, pentru îmbunătățirea acestei situații, în urmă cu șase ani, a fost lansată o inițiativă cetățenească privind regiunile naționale, pe care, însă, Comisia Europeană a refuzat s-o înregistreze. Mai mult, după ce România a susținut, la vremea respectivă (2013), respingerea acestei inițiative, sloganul sub care își plasează, acum, președinția forurilor europene - “Coeziunea, o valoare comună europeană” - este lipsit de credibilitate.

“La 10 martie, de Ziua Libertății Secuilor să spunem într-un număr cât mai mare: sloganul președinției României la UE nu este credibil!” - se arată în apelul CNS.

“O Uniune consolidată și puternică se bazează și pe cunoașterea culturii, mentalității și tradițiilor diferitelor grupuri ce coexistă în societățile europene, precum și prin promovarea unei interacțiuni interculturale și a unui dialog mai bune” - citează CNS din programul președinției românești. Or, subliniază autorii apelului, “este o ipocrizie să scrii așa ceva într-o țară în care se neagă existența ținutului natal al unei populații de 750.000 de persoane, în care simbolurile acestor oameni sunt persecutate, iar dialogul cu locuitorii acestui ținut - declarat ca fiind inexistent - este refuzat”.

În speță, se intenționează adoptarea la 10 martie, la Târgu-Mureș, cu prilejul Zilei Libertății Secuilor, a unei declarații ce urmează a fi remisă Guvernului și forurilor europene, document care să atragă atenția asupra practicilor discriminatorii invocate. “Să fim puternici, curajoși și consecvenți; să transmitem întregii lumi: solicităm libertatea secuilor prin mijloace constituționale, fără violență, dar cu o perseverență de neclintit: dorim autodeterminare pentru Ținutului Secuiesc în interiorul statului român” - scrie în apelul semnat de Balázs Iszák, președintele CNS.

La marș sunt invitate să participe partidele și organizațiile civice maghiare, enoriașii bisericilor, președintele CNS cerând entităților maghiare din întreaga lume să se prezinte cu steaguri secuiești în fața misiunilor diplomatice ale României pentru a-și exprima solidaritatea cu mișcarea secuiască pentru autodeterminare.

 

Lasă un comentariu