LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Locația aceasta devine pe zi ce trece o tribună de la care conferențiarii ne împrospătează cunoștințele privind activitatea și opera unor personalități istorice, evenimente de însemnătate majoră pentru neamul românesc, concepte filozofice, iar poeții, prin “Clipa de poezie”, ne mângâie și ne înfioară simțurile cu creațiile lor.

Așa s-a întâmplat și miercuri, 13.02.2019, când domnul Ioan Berța, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” filiala Mureș, ne-a vorbit despre însemnătatea pe care a avut-o Brașovul în desfășurarea unor evenimente majore ale istoriei noastre, în diverse perioade.

Într-un material amplu, foarte documentat și scris cu adâncă trăire românească, domnia sa a enunțat câteva idei pe care le-a dezvoltat mai apoi în cuprinsul discursului său, punctând următoarele momente în desfășurarea lor istorică:

În perioada medievală, Brașovul a avut cea mai puternică obște din Ardeal, puternică economic, puternică prin unitatea românilor ce o compunea, puternică prin deschiderea ei spre lume, deschidere datorată comerțului, puternică prin cultură.

Aici a luat ființă prima școală românească, aici tiparnița și tipăriturile ieșite din teascurile “Șcheii Brașovului” (această “republică autonomă” cu capital la biserica “Sf. Nicolae”) au născut, la umbra streșinii bisericii, “limba scrisă a lui Coresi”, cea care va umple mai apoi tot spațiul românesc cu primele noastre tipărituri.

Aici ortodoxia nu a putut fi convertită spre alte rituri pentru că ea nu a fost trădată niciodată de români, ea unindu-i mai degrabă mai mult ca în oricare localitate din spațiul românesc, așa că, mult înaintea Marii Uniri de la 1918,

Brașovul și Țara Bârsei erau ca și unite.

De fapt, ideea unirii a prins cheag în aceste părți încă de la Mihai Viteazul, Bobâlna, 1848 (când aici s-au refugiat revoluționarii moldoveni), mișcarea memorandistă a lui Bărnuțiu etc. Brașovul fiind în tot acest timp o școală de răspândire a unor idei vizionare pentru neamul românesc, printre care cele mai puternice au fost cele referitoare la unitate, continuitate și unire. Frumoasă, interesantă și o adevărată lecție de istorie pentru auditoriu.

În final, au citit din creațiile lor poeții: Mircea Dorin Istrate, poezie patriotică, Gheorghe Munteanu, care a propus ca imn pentru “Casa Iancului” poezia sa “Aură Transilvană”, dr. Dorian Marcoci, cu două poezii cu o mare încărcătură emoțională, Silviu Rațiu, cu un poem de dragoste foarte inspirat.

 

Lasă un comentariu