EVITAREA PLICTISELII PĂSTREAZĂ CREIERUL TÂNĂR

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la Universitatea din Iowa, citați de descopera.ro, susțin că, pentru a opri deteriorarea memoriei pe măsură ce îmbătrânim, evitarea plictiselii este la fel de importantă ca și exercițiile fizice și o dietă echilibrată, cu puține grăsimi, și bogată în antioxidanți.

“Pe lângă o nutriție bună și exercițiile fizice regulate care promovează sănătatea vasculară, protejând țesutul cerebral, evitarea plictiselii este foarte importantă pentru păstrarea tinereții creierului.

Creierul vrea să învețe lucruri noi, iar oamenii sunt mult mai predispuși la demență dacă tratează cu indiferență lucrurile din jurul lor. Atunci când creierul este pasiv, se manifestă o tendință de atrofiere.

Vestea bună este că există modalități de a oferi creierului propriul antrenament și propria rutină fără prea mari costuri. Deși se vorbește mult despre cum poate ajuta tehnologia modernă creierul, această rețetă nu funcționează pentru adulții în vârstă. Mai multe studii anterioare, referitoare la antrenamentul cognitiv asistat de computer, care au inclus 4.885 de participanți, au ajuns la concluzia că jocurile nu sunt deosebit de eficiente în îmbunătățirea performanței creierului. Mai degrabă, se recomandă antrenarea creierului prin activități care țin de lumea reală, nu de cea virtuală.

Creierul funcționează prin asocieri, ceea ce explică de ce ne este mai ușor să memorăm versurile unui cântec și redăm mai greu versurile dacă melodia lipsește, așadar cu cât sunt implicate mai multe simțuri, cu atât mai bine”, explică oamenii de știință americani.

Ei recomandă și mai multe exerciții de îmbunătățire a abilităților mintale, după cum urmează:

Testați-vă memoria - Faceți o listă cu articole care trebuie cumpărate de la magazin, lucruri de făcut sau orice altceva vă vine în minte și memorați-o. După o oră sau două, verificați cu ce ați rămas, ce vă mai aduceți aminte. Puneți pe listă articole cât mai provocatoare posibil pentru o stimulare mentală mai mare.

Faceți loc muzicii - Învățați să cântați la un instrument muzical sau alăturați-vă unui cor. Studiile au arătat că învățarea a ceva nou și complex pe o perioadă lungă este ideală pentru creierul care îmbătrânește.

Rezolvați mintal exerciții de matematică - Găsiți soluțiile problemelor sau exercițiilor fără a utiliza creionul, hârtia sau computerul. Și, pentru a face lucrurile și mai dificile, încercați să faceți asta în timp ce mergeți pe stradă.

Luați lecții de gătit - Învățați noi rețete. Gătitul implică mai multe simțuri - mirosul, pipăitul, vederea și gustul, care stimulează diferite zone ale creierului.

Învățați o limbă străină - Ascultarea și cititul implicate în această activitate stimulează creierul. Mai mult decât atât, vocabularul bogat reduce riscul de declin mental.

Vizualizați cuvintele - Silabisiți cuvintele și încercați să găsiți noi cuvinte care încep și se încheie cu aceleași două litere.

Desenați o hartă din memorie - După ce vă întoarceți acasă dintr-o vizită într-un loc nou, încercați să desenați o hartă a zonei. Repetați exercițiul de fiecare dată când ajungeți într-un loc nou.

Provocați-vă gustul - Când mâncați, încercați să ghiciți ingredientele din mâncare, inclusiv condimentele cele mai subtile sau plantele aromate.

Îmbunătățiți abilitățile mână-ochi - Implicați-vă într-un nou hobby care presupune abilități motorii de finețe, precum tricotatul, desenatul, pictatul sau asamblatul unui puzzle.

Învățați un sport nou - Mintea și corpul vor fi deopotrivă stimulate, dacă ne propunem să învățăm regulile după care se desfășoară diferite sporturi.

Recurgând la astfel de exerciții, curând oamenii vor înțelege că pot lua măsuri care să le păstreze creierul sănătos, la fel cum pot lua măsuri pentru prevenirea bolilor cardiace, de exemplu.

 

Lasă un comentariu