MANIFESTĂRI ALE UITĂRII CARE CONFIRMĂ MALADIA ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Departamentul pentru Alzheimer al Centrului Medical St. John din Santa Monica, California, citați de descopera.ro, susțin că anumite probleme de memorie nu sunt neapărat asociate cu înaintarea în vârstă, ci că acestea ar putea semnala boala Alzheimer.

“Când vine vorba despre uitare, trebuie să fim vigilenți, pentru a observa din timp semnele unei afecțiuni mai grave. În mod sigur, cu toții uităm câte ceva din când în când, dar contextul și relevanța informației trebuie luate în considerare, iar dacă manifestările specifice bolii Alzheimer sunt observate la momentul potrivit, există șanse mai mari ca tratamentul să fie eficient”, afirmă oamenii de știință americani.

Ei prezintă și problemele de memorie pe care le pot avea persoanele care suferă de Alzheimer, după cum urmează:

Uită numele persoanelor importante - Este posibil ca, odată cu trecerea timpului, să le fie puțin mai greu să rețină numele noi, dar informația nu este complet pierdută, decât în cazul bolii Alzheimer. Imaginați-vă cum ar fi să vedeți că un membru al familiei uită numele tuturor celor la care ține, nu într-o singură zi, ci încet, de-a lungul unei perioade de timp.

Una dintre diferențele principale dintre uitarea normală și boala Alzheimer este faptul că informațiile nu mai revin niciodată în mintea pacienților.

Se rătăcesc în locuri pe care le cunosc foarte bine - Uitarea asociată cu îmbătrânirea se referă la lucrurile care se fac mai rar, de exemplu o dată la câteva luni. Pe de altă parte, persoanele care au Alzheimer vor uita lucruri care ar trebui să le rămână în minte, de exemplu strada pe care au locuit foarte mulți ani sau zona în care se plimbau foarte des. De asemenea, ar putea uita persoanele care vin în vizită de câteva ori pe săptămână.

Apar probleme de limbaj - Problemele de vorbire, de exemplu uitarea unui cuvânt în timp ce vorbesc sau repetarea acelorași întrebări, povești sau afirmații reprezintă o manifestare problematică legată de Alzheimer. Se referă inclusiv la situații în care se folosește un cuvânt greșit pentru a desemna un anumit obiect, de exemplu “scaun” pentru “canapea”.

Persoanele care suferă de Alzheimer pot chiar să creeze noi cuvinte pe moment, pentru că nu își amintesc deloc cuvântul potrivit. Când este vorba despre procesul normal de îmbătrânire, poate dura mai mult să se gândească la un cuvânt, dar îl vor identifica în cele din urmă.

Uită unde au pus anumite obiecte și nu le mai găsesc - Nu este nimic în neregulă dacă uită din când în când unde au pus anumite lucruri, dar dacă se întâmplă foarte des, ar putea fi vorba despre Alzheimer. Lăsatul obiectelor în locuri neobișnuite este caracteristic afecțiunii, de exemplu ar putea să pună cheile în frigider.

La fel ca și în cazul cuvintelor, dacă în cele din urmă își amintesc unde au pus lucrul de care au nevoie, este vorba doar despre înaintarea în vârstă și nu despre Alzheimer.

Comit erori când iau pastile, când plătesc facturi sau în cadrul altor activități zilnice - O altă diferență dintre Alzheimer și îmbătrânirea normală este faptul că simpla înaintare în vârstă nu îți afectează abilitatea de a urma o rutină zilnică.

Pierderile de memorie normale nu te împiedică să îți continui activitățile curente, însă boala Alzheimer dă peste cap ritmul obișnuit al vieții. O persoană care suferă de această afecțiune ar putea avea probleme cu gestionarea email-urilor sau când prepară o rețetă care îi intrase în reflex de mult timp. 

Lasă un comentariu