CONFERINȚA DE SECURITATE DE LA MÜNCHEN - AVERTISMENT SUMBRU: EUROPA TREBUIE SĂ SE PREGĂTEASCĂ PENTRU O “CURSĂ A ÎNARMĂRII”

Distribuie pe:

Europa trebuie să se pregătească pentru o “cursă a înarmării” și pentru noi provocări geopolitice, avertizează președintele Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, transmite agenția DPA, preluată de Agerpres.

“Noi, europenii, ar trebui să ne pregătim mai bine atunci când vine vorba de politica externă, de securitate și de apărare”, a declarat Ischinger pentru postul de televiziune ZDF, cu doar câteva ore înaintea începerii conferinței.

Europa a suferit mult timp de pe urma iluziei că este înconjurată de prieteni și aliați și de aceea trebuie să își ajusteze poziția în consecință, a mai spus Ischinger.

La începutul acestei luni, Washingtonul a anunțat intenția de retragere a SUA din Tratatul privind Forțele Intermediare Nucleare (INF), acuzând Rusia de încălcarea înțelegerii prin dezvoltarea unor rachete cu rază medie de acțiune, interzise de pactul nuclear. Această decizie a declanșat temeri privind apariția unei noi curse a înarmării între SUA și Rusia.

Ischinger mai afirmă (sursa - securityconference.de) că, la actuala Conferință de Securitate de la München, “trebuie să ne gândim cum să păstrăm piesele de bază ale ordinii internaționale”, în contextul în care în prezent “ne confruntăm cu o schimbare epocală: o eră se sfârșește și se întrevăd contururile unei epoci politice complicate. Oriunde te uiți, există conflicte și crize - crize care ne afectează foarte mult pe noi, pe europeni”.

“Întreaga ordine a lumii liberale e pe cale să se destrame - nimic nu mai este așa cum a fost odată. Când Vladimir Putin a anexat Crimeea și a declanșat conflict sângeros în Ucraina de Est, în 2014, mulți l-au considerat drept factor principal al destabilizării globale. Nimănui nu-i trecea prin cap că, dintre toți oamenii de pe planetă, tocmai președintele american va fi elementul perturbator al ordinii internaționale actuale. Donald Trump pune sub semnul întrebării comerțul liber, așa cum pune sub semnul întrebării setul de valori occidentale sau NATO. Acest lucru are consecințe grave, și nu doar pentru europeni”, a detaliat Ischinger.

“Cu toate acestea, în multe privințe, Trump reprezintă mai mult un simptom al schimbării decât cauza ei. Situația securității globale este mai periculoasă azi, mai mult ca oricând, de la căderea Uniunii Sovietice”, a avertizat președintele Conferinței de Securitate, manifestare ce se desfășoară în perioada 15 - 17 februarie, în capitala Bavariei.

La Conferința de Securitate de la München participă și președintele României, K. Iohannis.

 

Lasă un comentariu