DE CÂTE GRĂSIMI AVEM NEVOIE ÎN ANOTIMPUL RECE?

Distribuie pe:

Nu doar hainele, ci și alimentele ne ajută să ne păstrăm căldura pe timp de iarnă. Din acest motiv, simțim nevoia să le consumăm mai des și în cantități mai mari. Calitatea lor este însă un criteriu pe care trebuie să-l luăm în considerare, pentru a ne păstra sănătatea pe termen lung.

Grăsimile sunt cel mai spornic combustibil, iar acest lucru rămâne valabil și în ceea ce privește reacțiile din corpul nostru. Arderea unui gram de grăsimi furnizează organismului nouă calorii, în vreme ce un gram de proteine sau unul de glucide generează doar patru calorii. Iar caloria reprezintă cantitatea de căldură/energie necesară pentru a crește temperatura unui mililitru de apă cu 1 grad Celsius. Cu alte cuvinte, alimentele grase ne încălzesc cel mai bine corpul, iar din acest motiv simțim nevoia să le consumăm mai des sau în cantități mai mari în timpul sezonului rece.

Peștele și vegetalele, surse recomandate

Specialiștii atrag însă atenția că aceste grăsimi trebuie să fie “bune”, adică obținute din surse sănătoase și folosite pe cât posibil în stare crudă, nu prăjite. Ei recomandă să alegem, pe cât posibil, grăsimile nesaturate, care se obțin din pește sau din surse vegetale, naturale, precum măslinele, nucile, migdalele, semințele de in și toate uleiurile care se obțin din ele.

De partea cealaltă, sunt grăsimile saturate, care se solidifică atunci când le lăsăm la rece, în frigider. Aceste grăsimi pot fi de origine animală, precum untul, untura, carnea grasă sau brânzeturile, dar și vegetală, precum unele margarine. Trebuie să ținem cont însă că și alte alimente conțin grăsimi, precum ouăle, mezelurile, dulciurile și produsele de patiserie. Consumate în exces, toate acestea au ca efect creșterea nivelului de colesterol “rău” și, implicit, a riscului de boli cardiovasculare.

Omega 3 este mai bun decât Omega 6

Peștele oceanic este o sursă importantă de grăsimi sănătoase pentru organism, datorită compoziției bogate în acizi grași esențiali de tip Omega 3 cu lanț lung. Printre multiplele roluri pe care le dețin, acești acizi ne protejează de boli cardiovasculare, ajută la funcționarea sistemului nervos și cresc imunitatea. Două porții de pește, săptămânal, scad riscul de deces prin infarct. Alte surse importante de acizi grași esențial sunt nucile, migdalele, uleiul de in și de rapiță. Ele conțin Omega 3 cu lanț scurt, acizi aproape la fel de buni ca aceia obținuți din pește, în vreme ce uleiul de floarea-soarelui și de porumb conțin Omega 6. Potrivit nutriționiștilor, consumul zilnic de uleiuri de tip Omega 6 trebuie să fie de cel mult patru ori mai mare decât cel de Omega 3.

Uleiul de măsline, nu de floarea-soarelui

Uleiul de măsline conține cele mai mari cantități de acizi grași mono-nesaturați, ceea ce îl recomandă și pentru gătit. Totuși, dacă alegeți un ulei de măsline extravirgin (adică obținut după prima presare a măslinelor, cu conținut maxim de nutrienți precum vitamina E), folosiți-l în stare crudă, pentru salate sau pentru paste. Acizi grași mononesaturați se găsesc și în nuci, migdale, avocado, precum și în semințele și în uleiul de in. Studiile arată că acești acizi ajută la scăderea nivelului de colesterol “rău” în sânge și, astfel, la prevenirea bolilor cardiovasculare. Prin comparație, uleiurile de floarea-soarelui, de porumb și de soia conțin un procent mai mare de acizi grași poli-nesaturați. Din acest motiv, ele trebuie folosite cu moderație la gătit.

Lasă un comentariu