UNIVERSITATEA DE ARTE A ORGANIZAT, SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ, LA HOTEL “CIAO”, SESIUNEA DE FORMARE AVÂND CA TEMĂ “CONSOLIDAREA CAPACITĂȚII OPERAȚIONALE A ONG-URILOR ȘI A PARTENERILOR SOCIALI, DIALOG CIVIC PENTRU INTEGRAREA NEDISCRIMINĂRII ÎN EDUCAȚIE”

Distribuie pe:

Organizatoare a fost Cristina Luncă, președinta Asociației Aresel.ro, care a specificat, ca și partenerul ei de viață, cât de discriminați sunt sau, mai bine zis, au fost din cauza etniei rrome, întâlnirea din prima zi fiind doar despre această temă. M-am mirat, ea fiind foarte frumoasă, amabilă și ospitalieră, nici nu mi-am pus această problemă, sincer, dar având în vedere tema discuției, am amintit și eu contextul în care am participat la un festival din Sibiu, cu corul gaborițelor adventiste, la un eveniment reușit, pe aceeași temă, unde m-am simțit foarte bine, ca de altfel și la această masă rotundă, dintr-un peisaj cu adevărat oriental, pe care nu îl cunoșteam. De aceea am avut doar cuvinte bune despre această etnie care excelează la capitolul talent muzical, cel puțin. Temele abordate în cele trei zile, din care am fost doar în prima prezentă, au fost într-o sesiune comună de lucru, cu musafiri din Ploiești și Sighișoara, profesori și elevi, prezentarea proiectului și a participanților, precum și expunerea principiilor orizontale, dezvoltare durabilă, promovarea egalității de șanse și nediscriminare, introducere în tematica cursurilor. Vineri, probabil, s-a întâmplat ce trebuia să fie joi, respectiv, ca vorbitori, fiind anunțați Radu Olăreanu și Sabin Sabadoș. Primul a specificat că urma să participe și Rudy Moca la discuție. Dar nu doar tema rromilor a fost adusă în discuție, ci și a maghiarilor, despre care a vorbit Maria Koreck, și a sașilor, despre care au vorbit elevi din Sighișoara, deci, s-a discutat despre minorități

în general, nu doar despre una, subliniată în prima zi, când am nimerit și eu. Din materialul documentat, oferit de organizatori, rețin că proiectul prevede dezvoltarea și livrarea cursurilor către 120 persoane din 40 de ONG-uri și parteneri sociali care activează în domeniul egalității de șanse și nediscriminare, educație, tineret și voluntariat. Formularea, promovarea și acceptarea de către autoritățile publice centrale relevante din domeniul educației a unei propuneri alternative de politică publică privind accesul egal la educație pentru minoritățile etnice din România, de către 7 ONG-uri și parteneri sociali alături de o instituție de învățământ superior, multi-etnică, timp de 16 luni.

Proiectul prevede realizarea unei cercetări cantitative la nivel național privind discriminarea etnică în învățământ. Concluziile cercetării vor reprezenta fundamental acțiuni de formulare, promovare și acceptare a propunerii alternative la politicile publice din educație, inițiate de guvern privind accesul egal la educație pentru minoritățile etnice din România. La promovarea PPP vor participa 20 de persoane din ONG-uri și parteneri sociali, și 20 de persoane delegate de autorități publice centrale relevante. Campania de advocacy se va finaliza cu acceptarea PPP de către o autoritate relevantă în educație. Creșterea dimensiunii participative a ONG-urilor, partenerilor sociali și mediului academic, în integrarea principiului egalității de șanse în educație prin dezvoltarea unui mecanism de alertă a discriminării etnice în învățământ, timp de 16 luni. Proiectul prevede dezvoltarea unui mecanism de alertă a discriminării etnice în învățământ, prin dialog civic. Practic, este vorba de crearea unor proceduri și centre civile locale de informare, prevenire și combatere a discriminării în învățământ, sub forma unei rețele informale la care să participe atât societatea civilă, cât și instituțiile și organismele publice relevante pentru educație.

Așadar, un material documentat de la UAT, o instituție fruntașă a județului nostru, ca atare este deplasată întrebarea unei domnișoare - cadru didactic de acolo, de ce se bucură de atâta vizibilitate în presă. Mai degrabă, ar trebui să se bucure decât să întrebe așa ceva. Dincolo de unele ...gafe de acest gen, întâlnirea a fost reușită.

Lasă un comentariu