GRIGORE VIERU, VASILE NETEA ȘI MIRON CRISTEA, EVOCAȚI ȘI COMEMORAȚI LA REGHIN

Distribuie pe:

Primăria și Consiliul Local Reghin, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Despărțământul Reghin al Astrei au organizat joi, 14 februarie 2019, de la ora 16.00, la sala de activități a bibliotecii municipale reghinene, o activitate culturală intitulată “Omagiu pentru iluștrii înaintași”, în cadrul căreia au fost evocați și comemorați: poetul Grigore Vieru, istoricul Vasile Netea și Patriarhul Miron Cristea. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public numeros, fiind prezenți oameni de cultură din Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Sărmașu, Deda, Hodac ș.a. În cadrul acestei manifestări culturale, s-a desfășurat și un cerc pedagogic al profesorilor de istorie și religie din zona Reghinului.

Despre personalitățile evocate și comemorate, au susținut alocuțiuni, expuneri și comunicări științifice: Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș; Nicolae Băciuț; Dimitrie Poptămaș, Ilarie Gh. Opriș, Claudiu Dorin Chiorean, Sorina Bloj, Gabriella Costescu, Florin Bengean. De asemenea, cu acest prilej, au fost lansate și câteva noi apariții editoriale. Au fost susținute recitaluri poetice de elevi de la Sărmașu, coordonați de doamna Dinuca Burian. Publicul prezent a avut parte și de de un recital poetic și muzical susținut de Grupul coral “Crenguță de brad”, precum și de un grup de oameni de cultură sighișoreni.

Personalitățile evocate și comemorate la Reghin, în cadrul acestui eveniment cultural, sunt într-adevăr de primă mărime pentru cultura și spiritualitatea românească.

Grigore Vieru este o personalitate emblematică, un ctitor de cultură românească și, totodată, un sprijinitor al unității neamului românesc. Pe lângă faptul că este un reprezentant de marcă al literaturii române contemporane, Grigore Vieru s-a manifestat permanent și ca un înflăcărat patriot, iubitor al poporului român și luptător credincios pentru sfântul nostru neam românesc. La acestea, l-au îndemnat nu numai credința și dragostea sa adâncă față de tot ce înseamnă element românesc autentic, ci și faptul că domnia sa s-a identificat, cu toată ființa sa, cu poporul din mijlocul căruia s-a ridicat.

Viața cărturarului Vasile Netea a fost în întregime închinată studiului și muncii intelectuale. Remarcând că opera cărturarului din Deda Mureșului, Vasile Netea, este de dimensiuni impresionante, dar în același timp și de o calitate și profunzime deosebite, afirmăm că Vasile Netea acoperă, prin scrisul său, domenii foarte importante ale culturii românești. Prin tot ceea ce a scris și prin conferințele pe care le-a susținut, Netea s-a dovedit a fi un scriitor foarte profund, dând dovadă de o seriozitate ireproșabilă, de-a lungul întregii sale cariere. A susținut și foarte multe conferințe, remarcându-se ca un adevărat orator, lucru semnalat îndeosebi de cei care l-au ascultat. Netea a vorbit și a scris enorm. Se impune ca un adevărat cărturar al poporului român. Prin tot ceea ce a făcut, Vasile Netea a scris o pagină de aur, a însemnat și înseamnă, pentru istoriografia românească, un reper demn de urmat.

Patriarhul Miron Cristea este și rămâne un apostol al realismului românesc și ortodox. Din tinerețile sale, conștiința lui de român și de creștin s-a umplut de aceste două realități. Neamul și Credința, două realități care se contopesc în indivizibila entitate pe care o numim “lege strămoșească”. În această iluminare național-ortodoxă, s-a înălțat spre Dumnezeu conștiința lui și s-a îngemănat profund, până la sfârșitul vieții sale, cu însuși poporul. Providențial îl numim, fiindcă orice pas pe care l-a făcut în viața sa pământească a fost o apăsare pe pământul nedreptăților, peste care el trebuia să afirme, cu pumnul strâns și cu sufletul neîndurat, dreptatea românească. Numai așa îl văd ochii noștri, în cursul vieții și al muncii sale, ca un prooroc care pășește să străfulgere pe cei nedrepți și să-i consoleze pe românii însetați de dreptate. Se cuvine, așadar, cu precădere, ca întreg poporul român să aducă acestui mare om, care a fost patriarhul Miron Cristea, cinstire și laudă și să-i păstreze o vie și pioasă amintire celui care a scris o pagină de aur, atât în istoria poporului român, cât mai ales în istoria Bisericii ortodoxe române.

 

Lasă un comentariu