ATENȚIE LA PRODUSELE CARE DAU REACȚII ALERGICE!

Distribuie pe:

Chiar dacă nu suferi de alergii alimentare, consumul unor legume, fructe sau al unor tipuri de carne îți poate provoca urticarie și alte simptome similare celor date de alergii. Asta, pentru că unele alimente sunt bogate în histamină, substanța care declanșează aceste reacții.

Histamina este, în primul rând, produsă de corpul persoanelor alergice atunci când intră în contact cu un factor de risc, fiind una dintre reacțiile sistemului imunitar. De fapt, rolul histaminei este de a declanșa un răspuns inflamator la contactul cu un alergen, care se traduce prin simptomele specifice reacțiilor alergice: strănut, respirație dificilă, ochi înroșiți și înlăcrimați, în unele cazuri, însoțite de tulburări digestive, cum sunt crampele abdominale și diareea. De asemenea, alergiile alimentare se pot manifesta și prin urticarie și prin edeme.

O enzimă împiedică apariția simptomelor

De cele mai multe ori, în cazul unei persoane cu alergii alimentare, atunci când aceasta mănâncă alimentul alergen, în corp se produce o cantitate crescută de histamină, ceea ce declanșează urticarie și celelalte simptome ale alergiei.

Cu toate acestea, există situații în care unele persoane pot prezenta simptome ale alergiilor alimentare, chiar dacă testele alergologice nu indică o astfel de problemă. Acestea pot apărea după consumul unor alimente bogate ele însele în histamină sau al unora care determină o eliberare masivă de histamină în corp. Cele mai predispuse, la astfel de reacții, sunt persoanele care prezintă o carență a unei enzime numită diaminoxidază. În cazul celor cu un nivel normal al acestei enzime, consumul alimentelor bogate în histamină nu determină reacții, deoarece rolul diaminoxidazei este de a descompune histamina adusă în corp, prin dietă, fără să le afecteze în vreun fel.

Peștele necurățat dă urticarie

Cel mai adesea, reacțiile nonalergice declanșate de alimente sunt date de consumul unor produse alterate, enzimele microbilor care se cuibăresc în acestea transformând histidina (substanță prezentă în toate proteinele) în histamină. Potrivit specialiștilor, nivelul histaminei din alimente crește considerabil cu mult timp înainte să apară semnele de alterare a acestora sub influența bacteriilor. Produsele cele mai riscante din acest punct de vedere sunt cele din pește, bacteriile din sistemul digestiv al peștelui fiind foarte active în producerea histaminei. Cu cât peștele rămâne mai mult timp fără a-i fi scoase măruntaiele, cu atât riscul de apariție a simptomelor specifice alergiilor crește.

Brânza, un risc

Toate alimentele produse prin fermentare sunt bogate în histamină. În această categorie intră majoritatea tipurilor de brânză, produsele fermentate din soia, varza murată și alte tipuri de murături, băuturile alcoolice și oțeturile. Cel mai adesea, riscul este apariția urticariei.

Unele o conțin, altele cresc producția

Durerile de cap apărute după consumul de vin roșu sunt, de fapt, reacții ale organismului la nivelul mare de histamină din compoziție. Alte alimente care conțin histamină sunt vinetele, spanacul, roșiile, carnea de pui și ciocolata. De asemenea, există unele produse alimentare care stimulează eliberarea unei cantități crescute de histamină în organism, rezultatul fiind cel al apariției simptomelor alergiei: dureri de cap, eczeme, inflamații și tulburări digestive. Printre acestea se numără albușul de ou negătit, scoicile, căpșunele, ananasul, bananele, dar și produsele cu aditivi, cum sunt sulfiții, glutamatul monosodic și unii coloranți.

Lasă un comentariu