BAZA DE PRODUCȚIE A ADMINISTRAȚIEI BAZINALE DE APĂ MUREȘ DIN TÂRGU-MUREȘ, CEA MAI EXTINSĂ ȘI MAI PUTERNICĂ DIN ȚARĂ

Distribuie pe:

- Convorbire cu dl. ing. Cristian Bratanovici, directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș -

Răspunzând invitației de a vizita și a vedea la fața locului Baza de producție a A.B.A.M., în ziua de 14 februarie a.c. am fost însoțit, în scurta vizită, de domnul ing.Cristian Bratanovici, directorul A.B.A.M. și domnul Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al instituției. Explicațiile și exemplificările primite, le redăm în cele ce urmează. Ne vom forma o imagine mult mai completă asupra a ceea ce înseamnă Administrația Bazinală de Apă Mureș și vom înțelege că această instituție nu este doar o înlănțuire de birouri unde se întocmesc acte, nici doar o serie de laboratoare unde se fac analize ale apei.

- V-am invitat să vedeți la fața locului și cred că ceea ce o să vedeți va fi destul de elocvent. Vă aflați în fața, probabil, a celei mai mari baze de producție a Apelor Române din țară. Aparține Sistemului de Gospodărire a Apelor Târgu-Mureș, care este, ca întindere și număr de oameni, de asemenea, cel mai mare SGA din țară. Și, pentru că aici este “copilul meu de suflet”, aș vrea să vi-l prezint așa, în mare, cu tot ceea ce am făcut, pas cu pas. Deci, începem cu partea asta, unde vreau să amenajez o parcare exclusiv pentru angajați, ca să separăm partea de mașini personale și Baza de producție. Parcarea exista, dar o extindem, pentru că numărul de mașini ale angajaților este destul de mare și am vrut să separ partea de mașini private și mașini care aparțin exclusiv Bazei de Producție. M-am gândit s-o amenajez mai la ieșire. Toată împrejmuirea a fost modernizată complet. Se poate vedea, inclusiv cabina portarului, cu barieră de acces, fiindcă controlul, aici, va fi foarte riguros și eficient în același timp. Să începem de aici. Puteți vedea magazia de uleiuri și rezervoarele de combustibil. Avem o capacitate de stocare de peste 50.000 litri de combustibil, din care 20.000 de litri îi folosim ca stoc tampon, de care ne folosim doar pentru intervenții în condiții speciale, respectiv, la inundații sau poluări. Componenta noastră principală de intervenții este pe sectorul de inundații, dar pentru că nu doar inundațiile sunt singurele calamități care se pot produce, avem, de asemenea, și forța necesară să intervenim la poluări accidentale. Într-unul dintre articole v-am menționat, ca istoric, cum am intervenit cu acele baraje absorbante.

- Aici sunt rezervoarele...

- Da, aici sunt rezervoarele care sunt supraterane, cele cu care lucrăm în mod normal, periodic, și acestea pe care nu le vedeți și care sunt îngropate, le folosim pentru stocurile acelea tampon, pentru intervenții rapide. De fapt, noi avem un stoc de apărare pe care-l folosim doar în condiții speciale, cu un regulament separat, și așa intervenim. Avem două trailere în dotare, pentru transport de utilaje. Din păcate, n-o să vedeți prea multe utilaje acum, aici, pentru că, datorită vremii care ne permite să lucrăm, le-am și scos la lucru. Aici o să vedeți, pe partea stângă, două magazii foarte mari, pe care le-am finalizat în urmă cu doi ani, în care ținem materiale de construcții și de intervenții, doar pentru lucrările din programul nostru de gospodărire a apelor noastre proprii, care ne costă mai ieftin decât să apelăm pentru lucrări la constructori. Unde este cazul, apelăm și la constructor, dar, începând de acum doi ani, am luat decizia să folosim oamenii noștri, fiindcă avem suficienți oameni pregătiți să ne facem treaba. Nu luăm lucrări foarte mari, dar lucrările curente le putem face cu oamenii noștri. Aici, vedeți exact stocurile tampon, necesare ca să putem interveni pentru izolări de cantoane, pentru izolări de baraje.

- Dumneavoastră efectuați lucrări doar în interesul societății dumneavoastră, nu asigurați pentru terți lucrări de construcții...

- Nu facem lucrări în extern, ci doar cu scopul reparării mijloacelor noastre fixe, a sediilor noastre. Am făcut, pentru prelucrările brute, un mic atelier de tâmplărie, încât să ne asigurăm toate semifabricatele pentru lucrările pe care le facem noi. Mai schimbăm și noi un acoperiș, mai facem câte o șarpantă. Ceea ce vedeți, ca dotare cu utilaje, este la nivel suficient de performant, încât să putem face orice lucrare de dulgherie. Aici avem niște materiale semifabricate. Eu le am în stocuri ca materie brută, deci, cherestea pentru dulapuri. Prefer ca prelucrarea lor s-o fac aici, cu costuri mult mai mici. Elimin niște costuri. Așa îmi place mie, ca omul să fie gospodar. Și ca în orice gospodărie, totul se leagă, ca atare, și poți să faci orice. Avem o gamă destul de variată de specialiști: tâmplari, dulgheri, instalatori, electricieni, astfel întât toate lucrările de reparații mărunte să le putem facem în forțele noastre și pe banii noștri și ne costă mai puțin. Eu cred că e un lucru bun. Aici este magazia, care, practic, este cu piese de schimb, materiale de protecție ale muncitorilor, echipamentele ușoare, cele de intervenții, echipamentul de protecție pe care îl schimbăm periodic.

- Toate sunt aranjate în magazie după o regulă.

- Da, toate materialele sunt aranjate după o logică. Nu pot să iau un echipament oarecare, pe care să-l urc pe barca de salvare, sau altceva, împotriva înecului. Nu pot să-l pun alături de șuruburi, becuri, sau altceva. Aici este singurul corp care a rămas neamenajat, în sensul că nu s-a tencuit, nu s-a vopsit, dar anul acesta o facem și pe asta. Deoarece Baza s-a tot mărit, încercăm să ne extindem. Aici vedeți o platformă de cântărire. Tot ceea ce cumpărăm noi, mă refer la piatră brută, facem cântârirea aici, atunci când pleacă mașinile și când vin, prin sondaj.

- Care este suprafața totală a acestei baze de producție?

- Este de trei hectare. Am pornit de la 1,2 hectare și am ajuns la 3 hectare, care este proprietatea noastră. Nu suntem în chirie. Este exclusiv proprietatea noastră și, vedeți, am pavat deja mai mult de 1,5 hectare. Pentru că avem depozite diferite, vreau să vă spun că suntem singura direcție de ape care face tot ce are nevoie în intervenții, pe plan local. Avem cofraje separate. În fiecare an facem acei stabilopozi care se pot folosi la apărări de maluri. Sunt în formă de tetraedru, în formă clasică. Ele stabilizează orice lucrare de mal. Tocmai pentru forma lor tetraedrică, le putem folosi ca elemente de stabilizare. După care, normal, vin cu apărări cu arocamente. Forma principală de stabilizare, doar la eroziuni foarte puternice folosim acești stabilopozi. Aceștia sunt amplasați pe litoralul mării, pe faleze, ca să fie protejate. Dar avem situații când punem și noi stabilopozi în lucrările noastre. Îi fabricăm noi, nu-i cumpărăm.

Aici este un fel de șopron, pentru utilajele mari pe care să le protejezăm iarna și dacă trebuie, intervenim la reparații. Pentru utilaje mai mari, trebuie să avem un spațiu acoperit... Acestea sunt niște motocositoare de mare capacitate, cu turație reglabilă, cu care noi cosim diguri. Deschiderea ajunge până la 9 metri. Sistemul pe care-l vedeți dumneavoastră, înseamnă că la o singură trecere poate cosi pe taluzul din dreapta, cât și pe cel de pe stânga... Cu cele clasice, când mergi, se folosește o singură parte a taluzului, a digului, asta la o singură trecere. Asta îmi permite să cosesc atât taluzul din dreapta, cât și pe cel din stânga. Asta înseamnă dublarea productivității muncii.

Lasă un comentariu