DIN NOU DESPRE TIBI UȘERIU

Distribuie pe:

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu, participant la ultra maratonul Yukon Arctic Ultra - Canada, la data de 3 februarie a.c. a luat startul în cursa de 700 km, în condiții deosebit de vitrege. După prima zi de cursă și după ce a parcurs aproape 100 km, aflându-se printre primii concurenți, în timpul nopții a suferit degerături la degetele de la piciorul drept. Medicul nu i-a permis să continue cursa și a fost transportat de urgență cu elicopterul la Whitehorse General Hospital. După o săptămână, Tibi Ușeriu a fost recuperat în foarte mare măsură și nu a necesitat amputarea degetelor de la picioare. Pe pagina sa de socializare a anunțat că după o săptămână de spitalizare a scăpat cu bine. O familie de români stabilită în Yukon l-a ajutat să ajungă la aeroport. După nouă zile și 700 km parcurși, cursa a fost câștigată de francezul Thierry Corbarieu, ajungând primul la Dawson City, marți, 12 noiembrie, la ora 5.18 p.m. Americanul Christof Teucher a sosit al doilea, în dimineața zilei de miercuri, 13 noiembrie, iar al treilea concurent care a trecut linia de sosire a fost italianca Laura Trentani.

Ultra maratonistul bistrițean este singurul care a reușit un record absolut, câștigând de trei ori consecutiv maratonul “6633 Arctic Ultra”. Prima sa participare la “6633 Arctic Ultra” a fost în anul 2016. Dintre 12 participanți și într-un timp de 173 de ore și 44 de minute, a terminat primul, cel mai dificil maraton, din punctul de vedere al distanței parcurse - 566 km - dar și al temperaturilor. “6633 Arctic Ultra”, l-a denumit cursa vieții, ajungând primul la capătul celor 566 km din zona Cercului Polar, pe un ger năprasnic, la temperaturi de până la -52 de grade. A ajuns cu 12 ore înainte de termenul limită. Acesta susține că în anumite momente a avut și halucinații - îi vedea pe Tom și Jerry alergând pe gheață, sau elefanți în jurul lui - pe lângă problemele de sănătate pe care le-a avut. Doar 7 competitori au trecut linia de sosire. La start au fost trei români: Tiberiu Ușeriu, Andrei Roșu, Vlad Tănase. A doua participare la “6633 Arctic Ultra” a fost în 2017. Dintre 18 participanți și într-un timp de 158 de ore și 25 de minute, a câștigat din nou cel mai dur maraton din lume, desfășurat la Cercul Polar Arctic, reușind să treacă primul linia de sosire de la Tuktoyaktuk, Canada, unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului, după 173 de ore și 40 de minute, pentru al doilea an consecutiv. Maratonul “6633 Arctic Ultra” s-a desfășurat în Canada, dincolo de Cercul Polar, și presupune parcurgerea a 566 de kilometri în maximum 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius. A treia participare la “6633 Arctic Ultra” a fost în 2018. Dintre 25 participanți și într-un timp de 172 de ore și 50 de minute, Tiberiu Ușeriu, în vârstă de 44 de ani, a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv, din tot atâtea participări, ultra maratonul “6633 Arctic Ultra”. La ediția aniversară, ediția a X-a a competiției, au terminat doar 6 competitori și au avut la dispoziție 216 ore să parcurgă traseul de 618 kilometri. La start au fost patru români: Tibi Ușeriu, Levente Polgar, Avram Iancu și Florentina Iofcea. Ceilalți trei români au abandonat competiția încă din primele 24 de ore, din cauza condițiilor meteo și a unei accidentări. Cursa a debutat în data de 8 martie 2018, iar Tiberiu Ușeriu a reușit să o încheie după 7 zile și aproximativ 5 ore.

În februarie 2017, Tibi Ușeriu a lansat cartea “27 de pași”, o autobiografie în care povestește, în peste 200 de pagini, cum a ajuns în viață doar o cifră, “Domnul 2.800”, și cum a renăscut într-o celulă de 70 de cm, unde a fost condamnat să stea 23 de ani într-o închisoare de maximă siguranță, din Germania. Modificările legislative i-au redus pedeapsa la 13 ani, din care a executat 9, fiind eliberat în 2010.

Lasă un comentariu