AN PUBLICISTIC BOGAT PENTRU SCRIITORII MUREȘENI - AUREL HANCU

Distribuie pe:

La un calcul sumar, cele cinci cărți publicate de Aurel Hancu (membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Târgu-Mureș) în anul Centenarului Marii Uniri, însumează peste 2.000 de pagini. Cele cinci volume care au văzut lumina tiparului în 2018 sunt: Arcadele Tinereții, Monografia satului Subpădure, Scriitori și artiști din Ardeal, Publicistică, Mica Biblie ilustrată.

Iată cum își descrie autorul cărțile publicate:

“Arcadele Tinereții” este o carte dedicată tinerilor absolvenți de liceu, promoția 1978, a Colegiului Tehnic din Târnăveni. Am muncit la ea aproape un an de zile. Am vrut să evoc tot ce a fost frumos în relația profesor - elev, să ofer sugestii înțelepte de viață, asemănătoare cu cele din Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. Am folosit poezia, cugetarea, imaginea, reflecțiile personale și ale unor scriitori de seamă, în așa fel încât să cucerească și să convingă.

“Monografia satului Subpădure” este, pentru autorul ei, fiu al acestui sat de pe Târnava Mică, un fel de microroman despre satul ardelean: așezare, istorie, climă, școală, biserică, obiceiuri, tradiții, viața de toate zilele, sărbători, chipuri de oameni, satul în literatură etc.

“Scriitori și artiști din Ardeal” este o carte amplă, care cuprinde două secțiuni: I. Scriitori și artiști de azi, cu referire la peste 50 de nume, între care: Dumitru Titus Popa, Ion Șeulean, Eugen S. Cucerzan, Ion Buzași, Al. Cistelecan, Iulian Boldea, Lazăr Lădariu, Eugeniu Nistor, Răzvan Ducan, Darie Ducan, Ion Brad, Nicolae Băciuț, Ilie Mileșan, Dumitru D. Silitră, Petru Lechințan, Claudia Vodă, Vanda Ani, Viorica Feierdan, Valer Popean, Mircea Dorin Istrate și alții; II. Scriitori și artiști din trecut, cu referire la 14 nume, între care: Timotei Cipariu, George Coșbuc, Octavian Goga, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Ioan Alexandru, Ioan Suciu, Sever Suciu și alții. Am urmărit îndeaproape, de-a lungul câtorva zeci de ani, activitatea creatoare a mai multor scriitori și artiști din Ardeal, îndeosebi de pe Târnava Mică. Am scris cronici despre operele lor, mai ales: poezie, eseu, exegeză, proză, pictură, sculptură și m-am văzut dator să strâng aceste cronici într-o carte, însoțindu-le de o scurtă prezentare a fiecăruia, de un fel de curriculum vitae, o pagină de istorie culturală, utilă, cred, pentru contemporani și posteritate.

“Publicistică”, în cele două volume, ce însumează aproape 1000 pagini, cuprinde: eseuri, cronici literare, interviuri, comunicări, studii, evocări, menite să ofere o imagine complexă a participării autorului la viața culturală și spirituală a acestui spațiu transilvan și nu numai, de-a lungul câtorva decenii. Cartea reprezintă, la urma urmei, un document de viață pentru cei interesați de fenomenul literar și cultural din Ardeal, îndeosebi cel de pe Târnave și Mureș.

“Mica Biblie ilustrată”, așa cum o sugerează titlul, prezintă cu maximum de mijloace de esențializare Cartea cărților, Sfânta Scriptură, cu cele două părți fundamentale: Vechiul Testament și Noul Testament, fiecare cu un număr mare de scrieri (cărți): 46 pentru Vechiul Testament și 27 pentru Noul Testament”.

“Salutăm apariția, la Târnăveni, a revistei Marea Târnavă Mică” mai precizează autorul, în scrisoarea sosită pe adresa redacției.

Lasă un comentariu