TEST DE SÂNGE PENTRU DEPISTAREA DURERII, REALIZAT DE UN CERCETĂTOR ROMÂN

Distribuie pe:

Profesorul român de psihiatrie, Alexander Niculescu, de la Școala de Medicină a Universității Indiana (SUA), citat de descopera.ro, a condus un studiu pentru a identifica biomarkerii din sânge care pot ajuta, în mod obiectiv, să determine cât de severă este durerea unui pacient.

Testul de sânge, primul de acest fel, ar permite medicilor să trateze durerea cu o precizie mai mare și ar permite cunoașterea evoluției sănătății la pacienți.

“Am creat un prototip pentru un test de sânge care poate spune doctorilor dacă pacientul simte durere și cât de severă este această durere. Este foarte important să ai o măsură obiectivă a durerii, întrucât durerea este o senzație subiectivă. Până acum, a trebuit să ne bazăm pe relatările pacienților și pe impresia pe care o aveau doctorii.

Când am început lucrarea, părea un obiectiv greu de atins. Dar ideea era să găsim o modalitate de a trata și a prescrie tratamente mai potrivite pentru cei care aveau durere.

În timpul studiului, am analizat biomarkerii găsiți în sânge (în acest caz, molecule care reflectă severitatea unei boli). Așa cum glucoza este un biomarker pentru diabet, acești biomarkeri permit doctorilor să stabilească severitatea durerii pe care o simte un pacient, oferind pe baza testului un tratament într-o manieră proporțională. Cu epidemia și riscurile opioidelor, nu a existat un moment potrivit pentru a administra medicamente într-un mod responsabil.

Studiul nostru deschide calea pentru medicina de precizie împotriva durerii. Prin tratarea și prescrierea medicamentelor în moduri individualizate, testul prototip poate rezolva această problemă.

De asemenea, am descoperit biomarkeri care nu doar se potrivesc cu medicamentele care tratează durerea, fără să provoace dependență, dar poate prezice și când cineva va avea dureri în viitor, ajutând să determine dacă un pacient are dureri cronice care pot duce la o vizită la medic.

Prin medicina de precizie, oferi pacientului un tratament care este făcut pentru el și pentru nevoile lui. Doream să vedem unii indicatori pentru durere, care sunt universali și nu am realizat acest lucru. Știm, totuși, bazându-ne pe datele noastre, că sunt unii markeri care lucrează mai bine pentru bărbați, iar alții lucrează mai bine pentru femei. Unii markeri pot fi mai buni pentru dureri de cap, unii sunt mai potriviți pentru depistarea fibromialgiei. Aici sperăm să continuăm cu studii mai mari”, a explicat cercetătorul român.

Lasă un comentariu