EUROPA CIVILIZATĂ: SE PROFANEAZĂ BISERICI, SE DISTRUG SIMBOLURI CREȘTINE...

Distribuie pe:

Pe un fond social tensionat la maximum - protestele antiguvernamentale, marcate de momente de violență extremă, ale Vestelor Galbene - Franța se confruntă, mai nou, cu un fenomen de o amploare fără precedent: numai în primele 10 zile ale acestei luni, nouă biserici au fost țintele unor acte de profanare și vandalism, simbolurile creștine și obiectele de cult fiind distruse și aruncate pe jos.

“Printre atâtea acte de violență care agită societatea noastră, în acest moment, avem de înfruntat, iată, și profanarea bisericilor. Aceste violențe sunt foarte grave, întrucât vizează locuri de închinăciune și oaze de pace pentru toți, creștinii fiind loviți în religia lor”, notează “Le Figaro”, în ediția sa online, din 10 februarie, citând o postare pe Twitter a abatelui Grosjean, un preot foarte apreciat în rândul comunității catolice din Franța.

În doar o săptămână, cel puțin patru biserici au fost profanate în diferite zone ale țării, notează presa din Hexagon. “Preoții și enoriașii Bisericii Notre Dame au constatat, cu tristețe, că persoane necunoscute au pătruns în altar și au aruncat pe jos anafura pentru împărtășanie”, a informat, duminica trecută, vicarul general al eparhiei din Dijon.

Nu este vorba de un caz izolat, actele de vandalism înmulțindu-se cu repeziciune: în Houilles-Yvelines, la biserica Saint-Nicolas, o statuie a Madonei cu pruncul, datând din secolul al XIX-lea, a fost făcută țăndări, scrie “Le Parisien”. Preotul paroh s-a adresat poliției, după ce, cu doar câteva zile înainte, crucea din altar fusese trântită la pământ și călcată în picioare.

La 5 februarie, catedrala din Lavaur (Tarn) a fost, de asemenea, “vizitată” de vandali, notează “La Dépêche du Midi”. Oamenii au chemat pompierii, anunțând că din catedrală iese fum. S-a constatat că un Crucifix care împodobește absida a fost vandalizat. Un braț al statuii reprezentându-l pe Iisus a fost răsucit, iar o mică iesle amenajată în perioada Crăciunului a fost incendiată. “Dumnezeu, poate, îi va ierta. Eu nu” - a afirmat primarul localității, adăugând că, “în timp ce 80% din profanările care au loc în Franța vizează biserici și simboluri creștine, președintele Macron păstrează tăcerea”. 

În orasul Nîmes, biserica Notre-Dame-des-Enfants a fost devastată: anafura a fost împraștiată pe jos, iar vandalii au desenat, cu excremente, o cruce pe pereții interiori ai bisericii. Procuratura din Nîmes a deschis o anchetă. (AFP)

Valul de atacuri anticreștine a produs emoție pe rețelele de socializare. În general, sunt arătate cu degetul: presa, ministrul de interne Cristophe Castaner, politicienii, dar și susținătorii fenomenului imigraționist. Iată câteva reacții la postarea preotului Grosjean: “Dacă o singură moschee ar fi profanată, în Franța, guvernul și ziariștii ar fierbe de atâta islamofobie. E vorba de biserici? Ei bine, atunci nu-i interesează”; “Lăcașurile de cult ne sunt profanate... locurile de rugăciune, de reculegere, de speranță, de iubire. Încotro se îndreaptă omenirea? Sumbru viitor...”; “Sunt musulman și condamn cu fermitate acest gen de acte rău intenționate față de lăcașurile voastre de închinăciune. Toată solidaritatea și simpatia mea pentru comunitatea dvs. de credință”; “Vă susțin întru totul”; “Trebuie să facem tot ce ne stă în putință împotriva acestor violențe. Este insuportabil. Să ne apărăm bisericile, credincioșii, religia, cultura, valorile!”; “Europa civilizată se îndreaptă, iremediabil, spre cădere...”; “Atâta timp cât tăcem, lucrurile nu se vor schimba. Politicienii și presa sunt cei care fac acest joc.”; “Impardonabil”; “Scandalos”; “Macron - demission!” ș. a.

Au fost însă și altfel de mesaje: “Nimeni nu mai frecventează bisericile. Ele sunt inutile și trebuie distruse pentru că, în acest moment, în Franța nu sunt suficiente moschei”. “Religia e un rahat”. Politicienii și intelectualii au reacționat, la rândul lor: “Într-o săptămână, cinci biserici distruse... Astfel de acte mă șochează și trebuie condamnate în unanimitate: mă voi adresa, în acest sens, episcopilor din Franța, la reuniunea forumului de dialog cu Biserica catolică”, a comentat prim-ministrul Edouard Philippe, iar istoricul François Huguenin își exprimă, în “Le Figaro”, “o tristețe profundă, amestecată cu o mare neînțelegere, chiar o stare de stupefacție (...), o durere teribilă. Trebuie, în orice caz, să devenim conștienți de amploarea acestei probleme: numărul actelor abuzive împotriva creștinilor este în creștere, o realitate în fața căreia autoritățile publice trebuie să fie vigilente”. (infochretienne.com)

De notat că, anul trecut, odată cu renovarea funicularului ce transportă, în fiecare oră, peste 2.000 de turiști (circa trei milioane, anual) către Catedrala Sacré-Coeur din celebrul cartier parizian Montmartre, pe noile ecrane ale cabinelor, pictograma care reprezintă catedrala apare fără cruce. Regia Autonomă de Transport a Parisului a decis înlocuirea acestui simbol creștin cu imaginea unui porumbel, notează famillechretienne.fr, precizând că Sacré-Coeur este cel de al doilea monument parizian cel mai vizitat, după Catedrala Notre-Dame.

Reevaluarea moștenirii creștine și a “corectitudinii politice” revine în prim-planul preocupărilor, după ultimele decenii în care milioane de imigranți din nordul Africii și din Orientul Mijlociu au ajuns pe continent, iar destrămarea relației Stat - Biserică este tot mai vizibilă în Europa, pe măsură ce politicienii anti-imigrație câștigă teren. Sub titlul “Jos mâinile! - Clerul ripostează, în timp ce politicienii europeni flutură crucifixul”, “The Wall Street Journal”, unul dintre cele mai influente ziare din SUA, trecând în revistă recentele evoluții de pe continentul european, constată divergențele tot mai acute dintre liderii religioși și cei politici: “În toată Europa, naționaliștii și politicienii din noul val susțin și promovează folosirea imaginilor cu simbolistici creștine, în încercarea de a schimba politicile guvernamentale și de a defini Europa drept entitate creștină, ca reacție la recenta imigrație musulmană”.

În Italia, în ultimul timp, ideea de a defini creștinismul ca parte a identității naționale a atras sprijinul unei largi părți a societății, după ce, în 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că crucifixele expuse în sălile de clasă din Peninsulă - după o lege datând din secolul al XIX-lea - au încălcat “dreptul părinților de a-și educa propriii copii în funcție de convingerile acestora”.

O stare de confuzie și degringoladă doctrinar-ideologică planează asupra bătrânului continent, sfâșiat între propriile crize identitare și iminenta destrămare a actualei ordini globale (anunțată chiar la recenta Conferință pentru securitate din capitala Bavariei). Lucid, tranșant și pragmatic, Viktor Orbán (cel care își încheie majoritatea discursurilor cu “Soli Deo Gloria” - “doar a lui Dumnezeu să fie slava”) vede lucrurile “în alb și negru”: “Vor exista două civilizații în Uniunea Europeană: un amestec creștin-musulman în Occident, și una tradițională, creștin-europeană, în Europa Centrală”.

“Suntem (creștinii - n.red.) în perioada persecuțiilor. Nu în România, dar, pe plan global, este o perioadă a persecuțiilor cum nu a mai fost de foarte mult timp”, a declarat, pentru Trinitas TV, preotul Răzvan Andrei Ionescu, de la Parohia ortodoxă română “Sfânta Parascheva” și “Sfânta Genoveva” din Paris.

Revenind la situația din Franța, toți ochii sunt ațintiți, acum, asupra Palatului Élysée, dar, deocamdată, singura noutate dinspre La République En Marche, partidul care îl susține pe Macron, este aprobarea de către Adunarea Națională a unui amendament care interzice cadrelor didactice să folosească, în timpul orelor de clasă, cuvintele “mamă” și “tată”, considerate drept “o relicvă a trecutului”, susceptibile de a penaliza familiile homosexuale, și înlocuirea lor cu “părinte 1” și “părinte 2” (ilgiornale.it). Totul în perspectiva unei reforme a sistemului de învățământ, care să creeze “o deschidere” a școlilor “în fața schimbării realității sociale”.

...În fine, pentru ca tabloul să fie complet, de notat că, avertizând asupra “nemaivăzutei răsturnări demografice” cu care se va confrunta Europa în următorii 30 de ani, ca urmare a ceea ce el numește “invazia musulmană”, filosoful francez Eric Zemmour atrăgea atenția asupra riscurilor unui război civil religios în Franța. El a fost amendat, în 2017, cu suma de 5.000 de euro, pentru incitare la ură. (Ce-i drept, a scăpat destul de ușor, n-ar fi exclus ca dna Kövesi să-i fi pus direct cătușele...)

...Din păcate, în toată această harababură bine regizată și abil întreținută pentru a netezi calea Axei Paris-Berlin-Moscova, plutonul de politicarzi care ne reprezintă prin debaralele din Bruxelles își continuă “țopăiala” grotescă, de marionete trase de sfori, fără măcar să le pese cine sunt sforarii șefi. Perseverare diabolicum.

Europa a suferit mult timp de pe urma iluziei că este înconjurată de prieteni și aliați și de aceea trebuie să-și ajusteze poziția în consecință, avertiza președintele Conferinței de Securitate de la München.

...Dacă nu, căderea “Europei civilizate” va fi iremediabilă, iar România, vorba unui avizat analist politic, “va cădea direct între scaune”...

 

Lasă un comentariu