DOUĂ TREIMI DINTRE ROMÂNI CRED CĂ VOR FI NEVOIȚI SĂ MUNCEASCĂ ȘI DUPĂ PENSIONARE

Potrivit unui sondaj efectuat la nivel european de grupul financiar olandez ING, aproximativ 63% dintre români anticipează că vor fi nevoiți să își câștige existența și după vârsta de pensionare (cea mai mare pondere din Europa), comparativ cu media de 54% la nivel european.

“Aproximativ o treime dintre respondenți a afirmat că nu știu când vor ieși la pensie (29%) și încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieții. 43% dintre români sunt de părere că pensiile vor fi mai mici decât contribuțiile acestora, iar 62% dintre europeni se arată îngrijorați că nu vor avea suficienți bani după momentul pensionării.

Totodată, 58% dintre persoanele chestionate au afirmat că vor opta pentru o formă de muncă temporară, fie într-un domeniu similar (36%), fie diferit față de cel actual (23%). De asemenea, fondurile disponibile după data pensionării sunt un motiv de îngrijorare și pentru că economiile acestora sunt reduse.

42% dintre respondenții studiului declară că nu au economii mai mari de trei salarii, fondul de rezervă minim recomandat fiind echivalent cu trei - șase salarii. România se situează pe locul doi (58%), după Turcia (60%), în ceea ce privește lipsa economiilor pe o perioadă mai mare de trei luni. La polul opus se află Luxemburg, doar 25% dintre persoane declarând că nu au bani economisiți.

În plus, 69% dintre români susțin că nu reușesc să economisească, din cauza veniturilor prea mici și, în același procent, declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu. În cazul în care rămân fără bani, 63% dintre români au răspuns că își reduc cheltuielile, 42% dintre aceștia se împrumută de la familie sau prieteni (cea mai mare pondere la nivel european, cu o medie de 20%), iar 24% utilizează cardul de credit.

Concluziile studiului reflectă dificultățile cu care se confruntă multe persoane în încercarea de a-și atinge obiectivele de economisire pe termen lung. Majoritatea europenilor a afimat că își monitorizează cheltuielile zilnice, însă mulți dintre aceștia sunt de acord că încă se confruntă cu provocări financiare, anticipând că vor lucra și după vârsta pensionării.

Planificarea pe termen lung este dificilă în contextul în care mulți dintre respondenți au afirmat că nu reușesc să economisească pe termen scurt, o tendință observată în toate țările chestionate”, se arată în sondajul ING, la care au luat parte 14.695 de respondenți din 15 țări, dintre care 13 din Europa.

Lasă un comentariu