DIN CICLUL “CE (MAI) BĂGĂM ÎN GURĂ?” SOMON CU BACTERII ȘI PESTICIDE

Distribuie pe:

Somon de crescătorie colorat cu coloranți sintetici! * Somonul de crescătorie poate conține pesticide, metale grele și dioxine! * În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanțe chimice pentru a combate paraziții peștilor! * În majoritatea fermelor piscicole, hrana somonilor este formată din făină de pește, ulei de pește, soia modificată genetic și coloranți artificiali! * Consumul de somon afumat la rece ne poate îmbolnăvi de listerioză! * Somon marinat cu glutamat monosodic! * Somon afumat cu adaos de zahăr! * Rondele de somon cu 20% glazură de gheață! * Din 100 grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare! * 76% din somonul afumat și comercializat în România este somon de crescătorie! * Un sfert din somonul comercializat în România este capturat în Oceanul Pacific! * Numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii! * Numai 5% din somonul comercializat în România este certificat BIO! * În unele ferme piscicole din Europa și SUA se crește păstrăv somonizat * Somonul de crescătorie nu trebuie consumat de către copii și femei gravide! * În unele ferme piscicole din Europa se crește somon modificat genetic! În SUA a fost modificat genetic pentru a crește de trei ori mai repede, astfel că vorbim de somoni “monștri” * Somonul natural sălbatic a fost exterminat (...)

...Sunt câteva dintre concluziile la care au ajuns cercetătorii din cadrul Asociației Pro Consumatori, în toamna anului trecut, când au analizat conținutul etichetei de la 42 sortimente de somon comercializate în marile structuri comerciale din țara noastră, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: “Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Iată câteva dintre observațiile și avertizările cercetătorilor.

Fiind considerat drept una dintre cele mai valoroase specii de pește (ușor digerabil, sănătos pentru toate vârstele, datorită conținutului bogat în proteine, acizi grași esențiali etc.), somonul pune mari probleme consumatorilor, date fiind practicile ilicite ale celor care îl produc și îl comercializează. Somonul “sălbatic” este frecvent falsificat: înghețat excesiv (pentru a adăuga apă cât mai multă la cântar), injectat cu substanțe care rețin apă multă, încât majoritatea consumatorilor au avut experiențe dezolante cu înjumătățirea cantității de pește după decongelare.

În urma dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (11 martie 2011), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Incidentul producându-se în imediata apropriere a Oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puțin 80% din deșeurile rezultate s-au deversat în ocean. Dacă radiațiile reprezintă sau nu o problemă - părerile sunt împărțite, însă este o certitudine faptul că, în fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajung în apele Pacificului, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux. Având în vedere faptul că, cel puțin până în acest moment, omenirea nu s-a mai întâlnit cu un dezastru asemănător din punct de vedere al proporției, precauția este cea mai bună tactică.

În mod indirect, contaminarea radioactivă are un impact semnificativ asupra mărfurilor provenite din zona afectată (Asia, Oceania, Australia și America de Nord). Conservele de pește (ton), uleiul de pește, produsele semi-preparate din pește, toate prezintă, conform măsurătorilor efectuate, o radioactivitate sporită, acesta fiind și motivul pentru care aceste produse sunt vândute, uneori, la un preț redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket.

“...Dacă ne uităm cu atenție la declarațiile nutriționale ale majorității brandurilor de somon afumat, vom constata aproape instantaneu că acestea conțin cantități ridicate de sare, ajungând să depășească 2% din cantitatea produsului comercializat (...) Un alt aspect de care trebuie să ținem cont atunci când luăm în calcul consumul somonului afumat este legat de siguranța alimentară. Însăși procedura de afumare nu este menită să distrugă bacteria «Listeria monocytogenes», aceasta putându-se regăsi și în conținutul somonului afumat. Este adevărat că listerioza este o afecțiune întâlnită destul de rar, dar mortală în aproximativ 16 % din situații, manifestându-se cu precădere în rândul nou-născuților, femeilor însărcinate, persoanelor vârstnice sau celor cu sistemul imunitar scăzut. De altfel, un studiu publicat în anul 2008, «Listeria monocytogenes» se poate dezvolta în cantități ridicate în somonul afumat la rece, putând supraviețui și în situația în care somonul afumat este păstrat la frigider. (...) În plus, este important de știut că somonul afumat și somonul congelat înmagazinează cantități importante de histamină, neurotransmițător supraactivat în cazul persoanelor alergice sau a celor suferinde de intoleranță la histamină (...). Atât somonul proaspăt, cât și cel congelat sunt opțiuni sănătoase, atât timp cât provin din surse sălbatice, somonul sălbatic de Alaska fiind și cel mai curat. În majoritatea situațiilor, congelarea nu distruge componenta nutrițională a somonului, proteinele, grăsimile, vitaminele liposolubile A și D nefiind afectate (...) Nu trebuie să uităm că somonul sălbatic reprezintă de departe cea mai bună opțiune de pe piață, în defavoarea somonului produs de acvacultură, conținând cantități importante de proteine sănătoase, acizi grași esențiali Omega 3 benefici pentru inimă și creier” - dr. Dumitru Bălan, nutriționist.

“Sunt cca. 3.500 de crescătorii de somon în Norvegia, care aduc anual un milion de tone de pește proaspăt pe piață. Bolile și paraziții se transmit prin apă de la o crescătorie la alta. Numai în anul 2015 s-au folosit 67.000 tone de substanțe chimice pentru a combate paraziții (...). Pentru a produce un kg de somon de crescătorie este nevoie de două kg de alți pești din care se pregătește hrana. Astăzi au fost înlocuite cu hrană vegetală, și anume soia din America de Sud, care este stropită cu endosulfan. (...). Pe cât este de bun și de frumos la culoare, somonul de crescătorie nu este nici pe departe o hrană sănătoasă, ci doar o plăcere gastronomică. Pentru sănătate trebuie ales somonul sălbatic din Alaska sau alte specii de pești sălbatici, macrou, scrumbii, sardine” - ing. Virgil Virgilsen, specialist industria alimentară.

“Din considerente economice firești, somonul din crescătorii este un produs cu biologie modificată (adică un organism modificat genetic) și supus principiilor de creștere și exploatare de tip industrial: încrucișări de specii și intervenții genetice, hrană industrială (bogată în principii care să asigure o creștere rapidă, dar și aditivi meniți să asigure cărnii culoarea roșcată specifică, asemănătoare cu cea a somonului oceanic). Peștele sălbatic reprezintă doar 0,5%-1% din somonul disponibil pe piețele mondiale de pește. Restul este pește de acvacultură din Norvegia, Chile, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Insulele Feroe, Rusia și Tasmania în Australia; pe piața românească este mult somon din Polonia. (...) . Mai trebuie arătat că o parte (circa 18%) a aditivului de colorare din corpul peștelui se depozitează în icre” - prof. univ. dr. Ion Schileru - ASE București.

“Alegerea unui sortiment de somon afumat/marinat sau congelat nu este așa de simplă precum pare. La somonul afumat/marinat trebuie să verificăm pe eticheta produsului următoarele informații: somonul provine din acvacultura intensivă, somonul provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii, somonul a fost afumat la rece sau la cald, somonul a fost capturat în ocean (FAO 67 și FAO 61), preparatul din somon conține potențiatori de gust și aromă, lactat de sodiu, zahăr și sare în exces (peste 2,5 g sare la 100 g produs), somonul are peste 19 g de proteină la 100 g produs, trebuie să avem în vedere și culoarea, mirosul și gustul produsului după deschiderea ambalajului. La somonul congelat, consumatorii trebuie să verifice: data capturării, data congelării, data ambalării și data până la care poate fi consumat. În privința datei durabilității minimale, adică a termenului de valabilitate, este de preferat să se achiziționeze produsele cu termen de valabilitate cât mai aproape de momentul congelării, deoarece valoarea nutritivă a acestora scade pe măsură ce produsul se apropie de expirarea termenului de valabilitate” - conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC. (sursa - apc.ro)

Mai multe incidente provocate de somonul afumat file în ultima perioadă i-au determinat pe inspectorii sanitar-veterinari să efectueze controale în urma cărora au fost descoperite produse alimentare contaminate cu listeria la doi mari producători. Aceștia au oprit imediat linia de producție și au confiscat peste 130 de kilograme de produse. De asemenea, inspectorii au aplicat amenzi în valoare totală de 43.000 de lei.

Lasă un comentariu