PENTRU LOCURILE CU PLATĂ, STUDENȚII AR PUTEA PLĂTI, PÂNĂ LA ABSOLVIRE, TAXA DIN PRIMUL AN!

Distribuie pe:

Un proiect de lege aflat în pregătire de către organizația Tineretului Național Liberal prevede ca studenții admiși pe locurile cu plată să achite aceeași taxă din primul până în ultimul an de facultate.

“La ora actuală, valoarea taxelor pentru un student aflat pe locurile cu plată variază de la an la an. De exemplu, dacă un student începe facultatea cu o taxă de 2.500 de lei în anul I, taxa acestuia poate să ajungă, gradual, chiar și la 4.000 de lei în ultimul an de facultate.

De aceea, pornind și de la exemplele altor state europene, vom iniția un proiect de lege prin care taxele de studiu să rămână la aceeași valoare pe tot parcursul facultății. Dorim ca un student care parcurge un ciclu de studii, fără întreruperi, să știe încă din anul I că, timp de 4 ani, va trebui să plătească aceeași taxă de studiu. De exemplu, dacă pentru anul I un student admis pe locurile cu plată plătește o taxă de 3.000 de lei, atunci ne dorim ca și în anul III sau IV, în cazul său, valoarea taxei de studiu să fie tot de 3.000 de lei.

Avantajele acestui proiect sunt numeroase. În primul rând, inițiativa va permite o mai bună planificare a finanțelor studentului și, după caz, ale familiei acestuia. În al doilea rând, inițiativa va preveni cazurile în care, ulterior creșterii taxelor, studenții și-ar putea abandona studiile din motive financiare.

În plus, stabilirea taxelor pentru întregul ciclu de studii va genera stabilitatea necesară apariției și dezvoltării unor instrumente juridico-financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu studiile, așa cum se practică în statele civilizate.

Sperăm că vom obține sprijinul tuturor colegilor din Parlament pentru adoptarea acestui proiect legislativ. De asemenea, vom lansa o petiție online pentru toți cei care doresc să susțină această inițiativă”, a declarat, pentru adevarul.ro, Mara Mareș, liderul tinerilor liberali.

Lasă un comentariu