PROIECT: REDEVENȚELE AR PUTEA SĂ MAJOREZE PREȚUL APEI MINERALE ÎMBUTELIATE!

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Economiei, a fost lansat, în dezbatere publică, proiectul legii resurselor hidrominerale, prin care majorează redevențele pentru toate tipurile de apă îmbuteliată. Astfel, toată apa îmbuteliată s-ar putea scumpi, atât cea minerală, cât și cea de izvor sau apa de masă.

“Modul în care sunt exploatate, ambalate și etichetate apele minerale, precum și redevențele plătite vor fi reglementate de această lege.

Legea resurselor hidrominerale reglementează activitățile de prospecțiune, exploatare, protecție și valorificare pentru apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum și apele minerale medicinale și gazoase.

Perimetrele de explorare (exploatare), scoase la concurs de oferte, se stabilesc de către Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Secretariatul General al Guvernului, prin ordin comun.

Se introduce recunoașterea oficială pentru apa de izvor și obligativitatea încheierii unui contract de concesiune pentru apele de izvor cu Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) și nu se mai percep taxe pentru activități de prospecțiune, explorare și exploatare.

Contractul de concesiune se poate acorda pentru cel mult 49 de ani, după care concesiunea încetează.

Pentru exploatarea apei minerale, apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate, redevențele sunt: a) 4,0 euro/m3 pentru apa minerală naturală îmbuteliată; b) 4,0 euro/m3 pentru apa de izvor îmbuteliată; c) 4,0 euro/m3 pentru apa de masă îmbuteliată; d) 0,1 euro/m3 pentru apa medicinală îmbuteliată; e) 0,1 euro/m3 pentru apa minerală terapeutică utilizată în balneație; f) 0,00 euro/m3 pentru apa geotermală și pentru apa minerală naturală utilizată la buvetele publice.

Fac obiectul redevenței numai cantitățile de resurse hidrominerale comercializate. Nu fac obiectul plății redevențelor cantitățile de apă deversată controlat, în vederea menținerii caracteristicilor calitative ale acestora.

Se introduce obligativitatea contorizării apelor de masă și, implicit, redevențierea lor și obligativitatea inscripționării pe etichetele apelor de masă a sursei de îmbuteliere.

Sunt interzise înscrierea și utilizarea pe ambalaje, etichete și în publicitatea de orice fel a indicațiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietăți referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane.

Pe etichete, pot fi înscrise indicații precum: “stimulează digestia”, “poate facilita funcțiile hepato-biliare” sau indicații similare, dacă acestea nu contravin altor prevederi din lege.

** *

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ pot fi trimise, până la data de 3 martie 2019, pe adresa de e-mail dezbateri-publice@economie.gov.ro.

Lasă un comentariu