MAGHIARII DIN BAZINUL CARPATIC ACȚIONEAZĂ ÎN BLOC, PENTRU A-ȘI SUSȚINE INTERESELE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Distribuie pe:

În cadrul Congresului UDMR, desfășurat la finele săptămânii trecute la Cluj-Napoca, a fost adoptată Declarația Maghiarilor din Bazinul Carpatic privind acțiunea comună în cadrul partidului Popular European (PPE), document semnat de vicepremierul ungar Zsolt Semjén și de liderii organizațiilor maghiare din România (UDMR), Voivodina, Slovacia de Sud și Ucraina Subcarpatică, având ca scop desfășurarea de acțiuni comune în cadrul PPE în Uniunea Europeană și susținerea, în continuare, a demersurilor privind protecția minorităților autohtone.

Unul dintre obiectivele majore avute în vedere se referă la adoptarea unei legi europene privind în materie de protecție a minorităților, paralel cu intensificarea eforturilor pentru ca UE să sprijine acest proces, respectiv fondurile europene să crească în loc să se reducă.

“Ne imaginăm viitorul într-o Europă puternică, una care își poate proteja granițele, cultura, cetățenii. De aceea trebuie să ne unim și să reprezentăm împreună națiunea maghiară și în cadrul Uniunii Europene. Cu respect solicităm maghiarilor din toate colțurile Bazinului Carpatic să sprijine consolidarea cooperării maghiare, să participe la alegerile europarlamentare din luna mai”, precizează semnatarii documentului, citat de MTI.

În context, Zsolt Semjén a caracterizat situația din Europa, spunând că, în opinia sa, în Franța este acum ultima generație care mai poate trăi “o viață de tip francez”, însă țările din Europa Centrală mai au șansa de a-și păstra identitatea și civilizația creștină. Acesta este motivul pentru care în Parlamentul European trebuie trimiși cât mai mulți reprezentanți care să apere valorile naționale și cele creștine.

În opinia liderului UDMR, Kelemen Hunor, UE are nevoie de o reformă, iar reprezentanții maghiarilor trebuie să fie prezenți într-un număr cât mai mare în PPE pentru a contribui la decizii și de a nu se regăsi apoi în situația în care doar suportă consecințele acestora, mai notează sursa citată.

 

Lasă un comentariu