PROIECT: VOR DISPĂREA PENSIILE SPECIALE?!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus, recent, un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale, de care beneficiază, în prezent, foștii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor, foștii angajați ai Corpului Diplomatic și foștii angajați ai Curții de Conturi și cei din Aviația Civilă.

Inițiatorii (parlamentarii liberali Romulus Burlacu, Florin Câțu, Cristian Buican și Gigel Știrbu) susțin că, prin acest proiect de lege, se dorește eliminarea tuturor pensiilor speciale de care beneficiază categoriile amintite mai sus.

“Pensiile acestora trebuie să fie cele pentru care au plătit contribuții. Statul nu trebuie să le mai suplimenteze cu zeci de mii de lei, așa cum face acum. Anomaliile generate de existența pensiilor de serviciu sunt de ordin social și financiar și influențează negativ societatea românească.

Astfel, în rândul majorității populației, există un sentiment de dezaprobare, nemulțumire și frustrare față de acest sistem de pensii de serviciu. Conform unei cercetări sociologice, peste 80% din populația României solicită eliminarea pensiilor de serviciu, cunoscute ca pensii speciale.

Pe de altă parte, statul cheltuiește, anual, pentru cele aproximativ 200.000 de astfel de pensii speciale și de serviciu, circa 1 miliard de euro”, se arată în expunerea de motive.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, pensiile speciale ar urma să fie calculate doar în baza contribuției pe care a plătit-o fiecare beneficiar, fără alte suplimentări de la bugetul de stat.

Astfel, potrivit unei anexe a proiectului, pensia medie primită de foștii diplomați și consuli în luna ianuarie 2019 a fost de 5.559 lei, din care doar 2.455 lei în baza contribuției pe care aceștia au plătit-o, diferența fiind suportată din bugetul de stat.

Foștii parlamentari, senatori sau deputați, primesc lunar o pensie medie de 4.440 lei, din care doar 2.442 în baza contribuției la pensiile de stat, foștii angajați ai Aviației Civile - o pensie medie de 10.884 lei (din care doar 3.267 lei în baza propriilor contribuții), foștii magistrați - o pensie medie de 17.735 lei (doar 2.743 lei din contribuțiile pe care le-au plătit), foștii angajați ca personal auxiliar al parchetelor și instanțelor - o pensie medie de 4.109 (doar 1.856 lei din contribuția proprie), foștii angajați ai Curții de Conturi - o pensie medie de 7.728 lei (doar 3.471 lei din contribuție proprie).

Lasă un comentariu