Cercetătorii britanici de la Universității Oxford, citați de descopera.ro, au constatat că programul școlar sau cel de lucru care începe înainte de ora 10 dimineața este o adevărată tortură, privând oamenii de multe ore de somn, ceea ce provoacă probleme serioase de sănătate.
“Privarea de somn este o problemă semnificativă a societății contemporane, însă tinerii cu vârsta între 14 și 24 de ani sunt cei mai afectați din acest punct de vedere.
Pentru copiii cu vârsta de până la 10 ani care merg la școală, programul de studiu ar trebui să înceapă de la ora 8.30 dimineața, pentru cei de 16 ani - de la ora 10, iar pentru cei de 18 ani - de la 11. Motivul acestui program recomandat este faptul că adolescenții nu încep să elibereze melatonină, hormonul care ajută la reglarea ceasului biologic, decât după ora 11 seara, iar aceste secreții nu se opresc din pomparea în sânge până târziu dimineața, făcând dificil procesul de trezire.
Până la vârsta de 10 ani, te trezești, mergi la școală și te încadrezi în stilul de viață de la 9 la 5. Când ai 55 de ani, te stabilizezi la aproape același model, dar între aceste vârste ai nevoie să începi totul cu trei ore mai târziu, lucru care este în totalitate natural.
În prezent, este nevoie de o schimbare majoră în societate, pentru schimbarea programului angajaților și al școlarilor, care să fie adaptat ceasului biologic. Deja s-a constatat că firmele care își cheamă angajații devreme la muncă au probleme cu productivitatea, dar și cu starea de sănătate a angajaților, aceasta fiind o mare problemă a societății moderne. Dacă angajații nu încep programul după ora 10, ei sunt privați de somn, iar asta îi afectează atât fizic, cât și emoțional. Nu ne putem schimba ritmul biologic, iar organismul nostru nu poate învăța să se trezească la o anumită oră, el fiind sensibil la soare.
În această situație, să le impui angajaților să își înceapă programul înainte de ora 10, îi face pe aceștia să se simtă epuizați, stresați și chiar să se îmbolnăvească. Orice am face și orice am spune, ritmul circadian nu poate fi modificat sau adaptat. O singură săptămână în care avem parte de mai puțin de șase ore de somn pe noapte duce la 711 schimbări asupra modului de funcționare a genelor din corp. Lipsa somnului are impact asupra randamentului, atenției și memoriei de lungă durată. Mai mult, poate duce la epuizare, anxietate, frustrare, furie, creștere în greutate și hipertensiune.
Așadar, atunci când ești forțat să te trezești mai devreme decât își dorește corpul tău, privarea de somn face ca organismul tău să fie supus unei mari cantități de stres”, atrag atenția experții britanici.