BAZA DE PRODUCȚIE A ADMINISTRAȚIEI BAZINALE DE APĂ MUREȘ, CEA MAI EXTINSĂ ȘI MAI PUTERNICĂ DIN ȚARĂ (II)

Distribuie pe:

Convorbire cu dl. ing. Cristian Bratanovici, directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș

- Aveți câteva utilaje vechi. Sunt casate?

- Mă cam feresc ca aceste utilaje, mai vechi, să le dau la casare. Toate sunt aici, în parcul de utilaje. Chiar dacă unii ar renunța la ele, dar se mai pot recupera componente și din două utilaje rele, defecte, fac unul bun și-l mai folosim câțiva ani. Nu le aruncăm imediat la fier vechi. Pe de altă parte, am făcut atâția ani lucrări cu utilajele astea și țin la ele. Nu mă lasă inima să le dau la deșeuri de fier vechi. Mai putem folosi ceva din ele, recuperăm componente.

Aici este partea unde ne-am apucat de lucru. Ne-am propus ca în fiecare an să facem câteva în plus în acest perimetru, câte un pas înainte. Suprafața asta o vom betona și aici va fi tot ceea ce înseamnă istoricul nostru, reparațiile la utilaje, o zonă mai puțin vizibilă de la stradă. Aici avem utilajele mai noi, de mare capacitate dar pe care, momentan, nu le folosim. Sunt de capacitate foarte mare. Le folosim în special când vine primăvara. Utilajele fiind foarte grele, trebuie să li se asigure stabilitatea. După această perioadă, cu ninsori și ploi, solul este mai instabil și, decât să riscăm, ne folosim de utilajele cele mai mici.

- Adică, cu aceste utilaje se lucrează numai la lucrările mari.

- Da, numai la lucrările mari. Vedeți, aici este un excavator pe pneuri. În varianta de fabricație clasică excavatorul este pe șenile, așa cum vedeți aceste buldozere. Pentru a le putea utiliza, cele pe șenile, trebuie să am terenul bine uscat. În caz că nu pot interveni cu utilajul pe șenile, intervenim cu excavatorul pe pneuri. Buldozerele astea sunt de foarte mare putere și capacitate. Le folosim la recalibrări și decolmatări. Fiind foarte grele, talvegul, sau fundul albiei, fiind destul de fragil și pentru a nu periclita utilajele, fiindcă, împotmolite, sunt și foarte greu de scos, preferăm ca în perioada primăverii, până când se mai uscă terenul, să ne folosim de cele mai mici utilaje pe care le avem, cu putere și capacitate mai mică.

- Aici aveți un depozit de materiale...

- Am pornit de la ideea, după cum spune proverbul, vara faci sanie și iarna, car. Ne-am pregătit stocuri de materiale, încât să putem aborda orice fel de construcții. Acum problema este că putem aduce bani, economii la buget și pentru asta cred că nu se supără nimeni. Achiziționăm materiale prin licitații publice, cu prețuri negociate, foarte scăzute. Cu oamenii noștri începem să mai facem o parte a lucrărilor. Costurile ar fi undeva la 66-70 la sută, comparativ cu situația în care aș licita toată lucrarea, pe ansamblu.

- Aici aveți probabil cel mai spectaculos sector, cel de intervenții, și, se pare, sunteți foarte bine dotați...

- Când s-au creat aceste formații de intervenții, Administrația Bazinală de Apă Mureș a fost, practic, un pionier în domeniu și noi am avut primele intervenții. Asta ce înseamnă? Dacă apare undeva o inundație, conform directivei-cadru, într-un interval de o oră și 30 de minute, o oră și 45 de minute ar trebui să ajungi la locul unde s-a produs inundația și se provoacă pagube foarte mari. Acest sector se numește “Centrul de intervenție rapidă”. A fost finanțat printr-un program european denumit “Watman 1”, nu doar ca și construcție, ci și ca dotări. Reprezintă Baza noastră. În caz de inundații, punem toate utilajele pe platforme, le ducem la locul cu pricina și intervenim. V-am spus și în prezentarea făcută la sediul nostru, cu aceste pompe am intervenit și în județele Harghita, Covasna, Teleorman, în anul trecut. Acolo unde apar niște zone care pot fi inundate, ne folosim de aceste pompe de mare capacitate. Ele au între 800 și 1.500 mc pe oră. Punem aspirațiile în zonele inundate și le dirijăm în zone unde apa nu mai poate crea probleme, sau în cursuri de apă, cel mai frecvent. Deci, dacă se inundă o curte, să zic, sau, vedeți cum fac cei de la ISU când intervin într-o pivniță inundată, noi intervenim la inundații de nivel mult mai mare. Pentru ca să scoți toată apa din zona inundată și să cureți incinta, îți trebuie aceste pompe de mare capacitate. Avem patru pompe mari.

- La aceste pompe se adaugă conductele?

- Conductele le veți vedea în magazie. Pompa are două componente: cea de aspirație, cu un sorb foarte mare, care, după ce facem o bașă, cum îi spunem noi, adică facem o groapă în care punem acel sorb, în ideea să fie cât mai jos și să putem aspira toată apa, și componenta de refulare. Componenta de aspirație este puțin mai rigidă și trebuie să ne apropiem cu pompa de incinta asupra căreia intervenim, iar cea de refulare putem s-o dirijăm la câteva sute de metri. Veți vedea și tubulaturile. Avem și un generator de curent. La intervențiile noastre, de regulă, nu este asigurată o sursă de curent electric, așa că trebuie să ni-l producem noi. Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație.

 

Foto:

Stanga sus: Explicații privind funcționarea motopompelor

Dreapta sus: Excavator pe pneuri și pe senile de foarte mare putere

Stanga jos: Tuburi de mare capacitate

Dreapta jos: Motopompă de mare capacitate

Lasă un comentariu