VACCIN UNIVERSAL PENTRU COMBATEREA GRIPEI

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea din Melbourne, citați de descopera.ro, susțin că au identificat celulele imune care vor putea permite combaterea tuturor virusurilor cunoscute de gripă, aceasta fiind o reușită extraordinară, care deschide drumul către un vaccin universal.

“În studiul nostru, am identificat celulele imune ucigașe, găsite în jumătate din populația globului, care ar putea fi eficace împotriva tuturor tipurilor de virus care produce gripă. Aceste celule pot fi folosite pentru a dezvolta un vaccin universal împotriva gripei, care ar putea fi eficient chiar dacă oamenii nu au acest tip de celule.

Sunt patru tipuri gripale: A, B, C și D. Epidemiile sezoniere sunt provocate de virusurile A și B, ele însele fiind divizate în mai multe subtipuri.

Virusurile gripale sunt printre cele mai cunoscute virusuri greu de combătut, din cauza abilității lor de adaptare. Pentru a supraviețui, acestea se modifică (suferă mutații) constant, dejucând astfel sistemul nostru imunitar.

Noi am identificat părți comune ale acestor tipuri de virus, părți împotriva cărora aceste celule ucigașe ar putea fi eficace.

Deocamdată, elaborarea vaccinului universal împotriva gripei este bazată pe un fel de pariu. De două ori pe an, în februarie pentru emisfera nordică și în septembrie pentru emisfera sudică, Organizația Mondială a Sănătății evaluează, printr-un sistem global de supraveghere, care sunt tulpinile care vor amenința populația în iarna viitoare. Pe această bază sunt realizate vaccinurile.

Însă există o problemă: nu poate fi prevăzut cu certitudine care virusuri vor circula peste opt luni, astfel că vaccinurile nu sunt sută la sută eficiente. Din acest motiv, comunitatea medicală a visat de mult timp la o armă absolută, un vaccin universal care ar putea fi eficient, indiferent care sunt tulpinile virusului. Mai multe vaccinuri de acest tip sunt în prezent studiate, dar nu există vreo garanție că aceste studii vor avea succes vreodată”, afirmă oamenii de știință australieni.

Lasă un comentariu